A tartósnak és hidegnek ígérkező tél idén különösen indokolttá teheti az őszi káposztarepce őszi lombkezelését.

repceföld

Hideg tél jön, de kezeléssel csökkenthető a kifagyás kockázata – fotó: Natur Agro Hungária

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a mezőgazdaságnak folyamatosan alkalmazkodnia kell a klímaváltozás szélsőséges viszonyaihoz. Tapasztalatok alapján már elmondható: nagy segítséget nyújtanak ebben a megfelelő időben és megfelelően megválasztott technológiával elvégzett lombtrágyázási kezelések. Mindehhez először is fel kell mérnünk, milyen tápanyagra van szüksége a kezelt növénynek az adott fenológiai fázisban.

Noha a gyakorlatban ritkán alkalmaznak ősszel nyomelemtartalommal bíró növénykondicionálókat – főként a bizonytalan megtérülés és a kifagyás veszélye miatt –, a várható hideg tél indokolttá teheti a repce őszi lombkezelését is; különösen a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint a szárazság miatt később kikelő állományok esetében.

A kezeléssel ugyanis minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyagfelvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát, még hótakaró nélküli tartós fagy esetén is.

Natur Plasma

Natur Plasma "T" és Natur Mono – fotó: Natur Agro Hungária

A Natur Agro Hungária által kifejlesztett technológia egyik fontos eleme a Natur Plasma "T" nevű biostimulátor, amely egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó termék. Táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget.

A Natur Technológia alkalmazása során a biostimuláció mellett rendszeresen kijuttatjuk az adott kultúrának és körülményeknek megfelelő MONO-adalékainkat is, amelyek megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet.

A bór szerepe

A repce őszi lombtrágyázásánál különösen fontos a bór pótlása, hiszen ez az esszenciális mikroelem az, ami

  • segíti a stresszhelyzetek átvészelését és az áttelelést,
  • javítja a növények vízmérlegét,
  • alapvető szerepet játszik a növények tápelemfelvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimilátumok szállításában és felhalmozásában,
  • fokozza a sejtfal stabilitását,
  • segíti egy fejlettebb gyökérrendszer kialakulását.

Kezelésünkkel ráadásul nemcsak a növényt készíthetjük fel a hideg télre a kelés utáni kritikus szakaszban: a megfelelően időzített őszi lombkezelés nagymértékben hozzájárulhat a terméseredmény növekedéséhez.

Mindezt bizonyítja a Sopronhorpácson, a Beta-Kutató Intézet Nonprofit Kft. által 2019/2020-ban végzett kísérlet is.

Kísérleti kezelés - Sopronhorpács

időpont készítmény l/ha készítmény l/ha
tőlevélrózsa állapot
(2019. november 27.)
Natur Plasma T 3 Mono Bór 1

A kutatóállomás munkatársai által végzett vizsgálat célja a Natur Agro Hungária Kft. lombtrágyáinak őszi káposztarepcére gyakorolt hatásának a vizsgálata volt. A kezelés során a már ismertetett Natur Plasma T élő algás biostimulátort és Natur Mono Bór adalékot használtak fel.

Terméseredmények:

kezelés nedv. % t/ha* bevétel/ha** többlet
kezelés 
ktg/ha***

többlet
(Ft/ha)
kezelés
jövedelme
****
(t) (%)
kontroll 4,2 3,22 386 569 - - - - -
kezelt 4,16 3,65 438 547 0,43 13,4 7 600 51 978 44 378

* A terméseredmények 9 % nedvességre egységesítve.
** A bevételek 120 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
*** A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva.
**** A többlet árbevétel hektáronként a kezelés költségeinek a levonása után.

fajlagos terméseredmények diagram

A kezelés eredményeképp 13,4%-os terméstöbbletet értünk el a kezeletlen, kontroll területhez képest, ami a kezelés költségének levonása után is 44 378 forint plusz bevételt jelent hektáronként.

Töltse le 2021-es és 2020-as kísérleti kiadványainkat, melyekben még több repcekísérletünk eredményét olvashatja részletesen!

Használja Ön is a Natur Technológiát repcéjében!

Keresse tanácsadóinkat!