Az Amerikából származó földimogyoró nem a mogyorófélék, hanem a pillangós virágúak családjába és a hüvelyesek rendjébe tartozó meleg- és fényigényes, közepes vízigényű növény. Termésének közel 25 százalékos fehérjetartalmával kiemelkedően magas tápértéket képvisel, amelynek alapján akár a szuperételek közé is sorolható – írja a freshplaza.com.

Földimogyoró

A földimogyoró kiemelkedő fehérjetartalmával magas tápértéket képvisel – Fotó: pixabay.com

A belőle készült olaj kiváló minőségű, és a növény kedvező összetételű zsírsavakat tartalmaz, amelyek alkalmassá teszik a húsok részbeni helyettesítésére.

Shelly Nutt, a Texasi Földimogyoró Tanács igazgatója szerint „a földimogyoró az egyik leginkább fenntartható módon termeszthető, magas tápértékű élelmiszer forrás”.

Bár Magyarországon a földimogyorót jóformán csak rágcsálnivalóként fogyasztják, Amerika-szerte viszont számos ételkészítmény alapanyaga lehet. Ezen túlmenően a termesztése kifejezetten környezetbarát, más szántóföldi növényeknél jóval kevesebb vizet és növényvédő szert igényel, sőt növeli a talaj nitrogéntartalmát, és kevesebb üvegház-hatású gázt bocsát a levegőbe.

Bár a földimogyoró melegkedvelő növény, de Magyarországon is termeszthető, és viszonylag kis területen régebb idő óta termesztik is.

Főleg a homokos vályogtalajokat kedveli, bakháton termelik a föld feletti szára 50-60 cm-re is megnő. Virágjai a megtermékenyülés után a földbe húzódnak le, ott nevelik a magterméseket.

Termesztéstechnológia amerikai nagyüzemi gyakorlat szerint:

Brazíliában és Dél-Afrikában a földimogyorót általában kukoricával vetésváltásban termelik, két év kukorica után következik a földimogyoró. A földimogyoró mélyebb talaj-előkészítést, laza szerkezetű magágyat igényel, ezért is írtuk korábban, hogy a homokos vályogtalajokon termeszthető jól ez a növény. A déli országban az alapműtrágyákat – átlagosan 120 kg N, 40 kg P és 20 K – a kukorica alá juttatják ki. Magágykészítés, vagy vetés során adnak kiegészítésképpen még komplex műtrágyát – amikor az évjárat megköveteli. Brazíliában és Dél-Afrikában december elején vetik a földimogyorót, de  Magyarországon május vége a vetésre ideális időpont.

A szójánál bevált mechanikus-, vagy pneumatikus szemenként vetőgépekkel történik a vetés, általában  90 cm-es sortávolságra, 130.000 tő/ha sűrűséggel.

Ahogy a földimogyoró szára növekedésnek indul, a sorokat töltögetni is kell – akár többször is – hogy legyen elég tér a termések kifejlődéséhez. Ehhez burgonyatöltögető kultivátorokhoz hasonló eszközöket használnak.

Nagyon érdekes a következő videó, amelyben egy japán kisgazdaság földimogyoró-termesztését mutatják be a vetéstől egészen a feldolgozásig és csomagolásig:

Visszatérve a nagyüzemi földimogyoró növényvédelmére: A gombakártevők elleni védekezés különösen csapadékos idő esetén fontos. A földimogyoró fő kártevője a levélrozsda, de a rovarkártevők is – például levéltetvek – is megnehezíthetik a farmerek dolgát. A gondos növényvédelem része, hogy a termesztéstechnológia során meg kell őrizni a levelek egészségét egészen a betakarításig, hiszen csak egészséges zöld levéltömeg mellett lehet megfelelő mennyiségű és minőségű termést realizálni.

A déli országokban a földimogyoró termesztését az esős évszakhoz igazítják. Európai éghajlaton viszont szükség lehet az öntözésre, amit kíméletes módon, permetezéses öntözéssel kell megoldani.

A földimogyorónál az érési folyamat végét a megsárgult és elszáradt levelek jelzik, ilyenkor a föld alatti termés burka megkeményedett. Ekkor kezdődhet a betakarítás, amit traktorra függesztett nyűvőgépek végeznek el. Ezek a munkagépek a földimogyorót a szárával együtt, a terméssel felfelé fordítva emelik ki a földből, majd rendre rakják azokat. A termésével felfelé rendre rakott földimogyoró átlagosan 6 napig szárad a szabad ég alatt – de természetesen vannak olyan technológiák, amelyekkel azonnal zsákokba csomagolják a földimogyorót és gépekkel szárítják a termést.

A Dél-afrikai mogyorófarmok általában a héjas földimogyoró feldolgozására alkalmas gépsorokkal is rendelkeznek. Ezek feltörik és leválasztják a külső héjat, majd eltávolítják a belső barna hártyát is a mogyoróról. Ezt követően a mogyorószemeket szortírozzák és zsákokba töltik. A pörkölést, sózást és csomagolást már általában az élelmiszeripari vállalatok végzik.

Forrás: ABC Rural / Fordította és kiegészített: Igric Dominika

Indexkép: YouTube / Matrix Farm