Nincs ez másképp az őszi kultúrák, így a repce esetében sem, ahol nagy mennyiségű foszfor iránti igény a fejlődésének 180-ik napjától lép fel (1. ábra).

Timac Agro

1. ábra: A repce foszforfelvételi dinamikája (kg P2O5/ha)

A gyakorlatban elterjedt foszfor tartalmú műtrágyák alkalmazásakor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy ezek a kijuttatás után rövid időn belül akár 50-70%-ban is lekötődhetnek (2. ábra), amelyeket a növények egyáltalán nem, vagy csak igen kis mértékben képesek felvenni.

Timac Agro

2. ábra: A foszfor hatóanyag lekötődésének dinamikája (INRA)

Annak érdekében, hogy a növényt hosszútávon el tudjuk látni vízoldható foszforral, fontos a megfelelő formula használata. A Timac AGRO TOP-PHOS hatóanyaga erre a problémára kínál megoldást. A TOP-PHOS szerves komplex a speciális gyártástechnológiának köszönhetően megvédi, és felvehető formában tartja a foszfort, függetlenül attól, hogy a talaj milyen lekötődési kockázatokat hordoz magában.

A gyökérzónába dolgozva egy folyamatosan hozzáférhető bázist hozunk létre a talaj természetes foszforkészlete mellett, ami akkor szabadul fel, amikor a növény tápanyagfelvétele miatt a talaj készlete lecsökken. Ezzel még a nagy termőképességű, intenzív repcehibridek jelentős tápanyagigénye is biztosítható. Használata különösen ajánlott alacsony talaj pH, magas mésztartalom és kötöttség esetén, de optimális körülmények között is megtérül.

További információt ezen a weboldalon talál.