Ebben a folyamatban két fontos tényező befolyásolja az eredményt: a virágzáskor és a virágzás környékén megjelenő kórokozók, amelyek akár 10-40% terméskiesést is okozhatnak, illetve a repce zöld leveleinek állapota, mely az olaj tartalom és termésszint reaktora.

A levelek 25%-kal hatékonyabban termelik a becő kitöltéshez szükséges energiát, mint a növény szára, valamint 75%-kal hasznosítják jobban a napfényt, mint maguk a becők.  Ezért a repce-termésmaximalizálásnak leghatékonyabb módja egy olyan gombaölő szer kijuttatása, mely szélesspektrumú gombaölő hatásán túl pozitív élettani, zöldítő hatást is képes gyakorolni, ezáltal védelmet és terméstöbbletet is biztosít a repcében.

TIPP: Az Amistar Xtra védi és katalizálja a repce termését!

Miért az Amistar Xtra az ideális megoldás?

1. A készítmény széles hatásspektrumú a hatóanyagok tulajdonságainak köszönhetően.

Az Amistar Xtra két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag gyári kombinációja. A két hatóanyag eltérő ponton avatkozik be a kórokozók életfolyamataiba, amelyek kiváló hatékonyasággal rendelkeznek a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a szürkepenészes rothadás (Botrytis cynerea) és a repcebecőrontó betegségek ellen (Alternaria sp.).
repce

Az Amistar Xtra hatékonysága az egyes betegségekre.

Egyik alkotóeleme az  azoxistrobin a strobilurin hatóanyagcsoportba tartozik:

• A hatóanyag a gomba energiatermelését blokkolja. Az energia termelés gátlásával a spóracsírázást, a csíratömlő fejlődését, az apresszóriumok és a micélium növekedést akadályozza.
• Felszívódik a növény szöveteiben, és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben csúcsirányba is elmozdul, így az új növekményben is megtalálható.

Széles hatásspektrumú azoxistrobin hatóanyagot jól kiegészíti  a ciprokonazol.

• A ciprokonazol triazol típusú hatóanyag, amely a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja, A hatóanyag traszlaminárisan a levéllemez belsejében és a csúcsirányba is elmozdul.
• Fungicid hatása mellett reguláló hatással is rendelkezik

becő

Kezelt és kezeletlen becők

2. Az azoxistrobin kiemelkedő élettani hatással is rendelkezik, amely pozitívan befolyásolja a termésmennyiséget.

• A kezelt növényi részek tovább maradnak zöldek, a becők telítődése tovább tart.
• Hatására növekszik a növények zöldfelülete, ezáltal növekszik a fotoszintetikus aktivitás
• A termés beltartalmi értékei, így az olajtartalom is jelentős mértékben növekszik
• Forró száraz időszakban csökkenti a légzés intenzitását, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal a szárazságtűrésük is javul.
• Az etilén hormon szintézise csökken. A növényi sejtek előregedésének sebessége lelassul.syngenta

Amistar Xtra termésnövelő hatása (kg/ha) – Syngenta belső kísérletek

Javasolt kezelési időpont

Csapadékos évjáratban a megfelelő hatékonyság érdekében a virágzás korai fázisában érdemes elvégezni a kezelést 1l/ha dózisban. Ebben a fázisban elsősorban a fehérpenészes rothadás elleni védekezésre koncentrálunk. Érdemes a repce fénybogár elleni készítménnyel együtt kijuttatni. A termésre gyakorolt pozitív hatása is ebben a fázisban a legkedvezőbb.

Alacsonyabb fertőzési nyomáskor a virágzás közepe - vége felé javasoljuk a készítmény kijuttatását 0,8-1,0 l/ha dózisban, hogy a becőrontó betegségek kései fertőzése ellen megfelelő hatást érjünk el. Az ajánlott felhasználás esetén a betakarítás ideje nem tolódik ki, de a becők telítődése hatékonyabb lesz, és a termés beltartalmi paraméterei jelentős mértékben javulnak.

Az Amistar Xtra több mint egy gombaölő szer. Időben rugalmasan kijuttatható, széles hatásspektrumú, és pozitív élettani hatása van a repcére, amely magasabb termést okoz, még kórokozó jelenléte esetén is, növeli az olajtartalmat. Ezeknek köszönhetően fontos része a biztonságos és jövedelmező repcetermesztésnek.

Tovább információkért látogasson el a weboldalunkra!

Dr. Varga Zoltán, szántóföldi technológus
Veres Gabriella, termékmenedzser
Syngenta Kft.