A kormányzat a gazdák és a vidéki vállalkozások partnere, a magyar vidékkel szövetségben dolgozik – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Új Lendület EXPO Marcaliban elnevezésű rendezvény megnyitóján, szombaton.

 Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára – fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt kiemelte, hogy míg Nyugat-Európában több olyan ország akad, ahol komoly konfliktus alakult ki a kormányzat és a vidék, az agrárium között a mezőgazdasági kedvezmények csökkentése, a támogatások megvonása miatt, addig a magyar agrárium és vidék éppen az ellenkezőjét élheti meg.

Példaként említette, hogy az őstermelőket jelentős adókedvezmény segíti, valamint szélesedtek a kistermelők értékesítési lehetőségei. Háromszorosára növelték a vidékfejlesztési támogatások forráskeretét, a legkisebb vállalkozások is pályázhatnak fejlesztési és beruházási projektjeikhez segítségre 2024-ben.


Az elmúlt időszakban mintegy 55 ezer kis- és közepes vállalkozás jutott támogatáshoz a Vidékfejlesztési Program által, ezen források segítséget jelentettek a fennmaradásukhoz és az értékteremtő tevékenységükhöz egyaránt – ismertette.

Hangsúlyozta: ugyanakkor az ország akkor tud majd igazán fejlődni, előrelépni, és a hazai vállalkozások is akkor fognak erősödni, ha béke lesz a szomszédban. Ezért szükséges a következetes kiállás a békepárti álláspontok mellett.

feldman

Fontos, hogy egy kistérség, illetve azok vállalkozói, piaci szereplői és termelői megmutassák a helyieknek, az országnak és a világnak értékeiket – fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt, aki egyben a rendezvény fővédnöke fontosnak tartja, hogy egy kistérség vagy –régió, illetve azok vállalkozói, piaci szereplői és termelői megmutassák a helyieknek, az országnak és a világnak értékeiket.

„Ez a kör akkor tud erősödni, ha ezt elérhetővé tesszük számukra. Erre kiváló lehetőséget biztosít az újraélesztett Marcali expó is most Somogy vármegyében" – tette hozzá.