Magyarországon 30 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, ennek több mint harmadát Hajdú-Bihar megyében. Az agrárkamra helyi alelnöke azt mondta: a nyár elején még rekordévre, hektáronként mintegy 20 tonna termésre számítottak. A későn és hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék miatt átlagos év lehet az idei. Hektáronként 15 tonna csemegekukoricát tudnak betakarítani a hajdúsági gazdák – írja a hirado.hu.

Az elmúlt években 4-500 ezer tonna csemegekukoricát takarítottak be az országban. A termény kétharmadából általában konzerv készül, a többiből gyorsfagyasztott termék.

csmegekukorica

Hektáronként 15 tonna csemegekukoricát tudnak betakarítani a hajdúsági gazdák – illusztráció: MTI/Rosta Tibor

A nyíregyházi üzemben főleg szabolcsi és hajdúsági kukoricát dolgoznak fel, három műszakban, sokszor hétvégente is. A termelési igazgató azt mondta: az eddig betakarított kukorica jó minőségű, de drágább. „Az egész szezon minőségéről még nem tudok nyilatkozni, azt viszont hozzá kell tegyem, a tavalyihoz képest 10 százalékkal emelkedett a nyersanyagár” – mondta Róka Attila, a EKO Konzervipari Kft. termelési igazgatója.

A magyar konzervkukorica többségét Nyugat-Európában adják el, de jut belőle a Közel-Keletre és Japánba is. Az eladott kukorica mennyiségét tekintve Magyarország a második helyen van a világpiacon.