„Táp, Tápszentmiklós, Győrasszonyfa környékén dolgozunk. Fő növényünk az őszi búza, az őszi árpa, az őszi káposztarepce, a napraforgó és a kukorica". A növényvédő szakmérnök hozzátette; foglalkoznak még mezőgazdasági szolgáltatással, amit a közelmúltban bővítettek is. „Van egy terményszárítónk, valamint elég tárolókapacitásunk ahhoz, hogy bérszállítást és tárolást végezhessünk. Ezenfelül a környékbeli gazdáktól terményfelvásárlást is vállalunk. Ebben az évben vásároltunk egy emelt hasmagasságú önjáró permetezőgépet, amivel szeretnénk növényvédelmi szolgáltatást is végezni".

A Hercegrét Kft.-nél idén a kukorica vetésterülete 460 hektár, a napraforgóé 190 hektár. Az őszi káposztarepcét 210 hektáron vetették el, az őszi búzát 390 hektáron, az őszi árpát pedig 140 hektáron.

BASF szerek egész sora

„Amióta én a szakmában vagyok, a BASF-fel mindig jó volt a kapcsolatom. Úgy tapasztaltam, hogy az egyik leginnovatívabb, a fejlesztések iránt leginkább fogékony növényvédőszer-gyártó cég. Mindig használtuk a szereiket" - tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elárulta, hogy mely kultúrákban milyen készítményeket szoktak alkalmazni.

„Gyakran használjuk a készítményeiket a kukoricában: leginkább az Ordax® Supert és a Jumbo Turbo®-t, valamint a Cambio®-t. Repcetechnológiánk 60-70 százalékban a BASF termékeire épül: használjuk a Butisan® Complete,a Caramba® Turbo és a Pictor® készítményt. Természetesen gabonában is több termékük van jelen: leginkább a Tango® Star, de őszi árpában is legnagyobbrészt Opera® New-val szoktunk kezelni. Clearfield® napraforgóban az alapkezelés mellett, ha nincs elég bemosócsapadék, a Pulsar® 40 SL-t alkalmazzuk.

Új szer régi alapokon


A Hercegrét Kft. területein ebben a szezonban használták először a Butisan Complete készítményt őszi káposztarepcében.
Az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a szer jól teljesít a Pannonhalma környéki területen. „Ebben a szezonban az egész repceterületre ezt használtuk, de elődjét, a Butisan® Start már korábban is alkalmaztuk, szinte a teljes területen, maximális dózisban, preemergensen, vetés után kijuttatva. A technológia tehát már bevált. Ráadásul nálunk olyan a klíma, hogy szeptember közepén mindig megérkezik egy esősebb időszak, ami meghozza a bemosócsapadékot a preemergens kezelésekre. Azt is tudni kell, hogy nálunk előfordul a nagy széltippan is, így az egyszikű gyomok elleni hatékonyság megerősítése egy másik hatóanyaggal nagyon hasznosnak bizonyult. Ez is szerepet játszott abban, hogy a Butisan Complete-et választottuk" - magyarázta a döntést Prém Zoltán.„A BASF-nél ugyan azt mondták, hogy a gabona árvakelése ellen nem ad elég jó védelmet a szer, de nálunk ezen a téren is jó szolgálatot tett. Idén először vetettünk repcét forgatás nélküli, mulcsos technológiával gabona után. Direkt hagytunk kontrollterületet is, ahova nem juttattunk ki Butisan Complete-et. Ezen a részen legalább háromszor annyi volt a búza árvakelés, mint a kezelt területen.

Van tehát hatása a sekélyről csírázó gabonamagokra!" Prém Zoltán úgy véli, ennek a tulajdonságnak is nagy jelentősége van, hiszen jobban lehet tervezni az árvakelések elleni védekezést. Kihagyni ugyan nem lehet a szelektív egyszikűirtót a technológiából: ha olyan az árvakelés, továbbra is alkalmazni kell. De a védekezést időben ki lehet tolni. „A csapadékhiány miatt legutóbb előbb indult meg az árvakelés, mint maga a repce, és már akkor permetezni kellett volna, amikor a repcénk ki sem kelt. De a Butisan Complete erre is választ ad".

Mivel ebben a szezonban próbálták ki a szert, terméseredményeket nem lehet tudni, de a kilátások jók. Prém Zoltán szerint, ha a csapadék mennyisége jól alakul, ebben az évben is elérik a tavalyi hektáronkénti 3,5 tonnás eredményt. A jövő kapcsán pedig a szakember elárulta; biztosan a Butisan Complete készítményt fogják alkalmazni, hiszen az előd már jól bevált, az egyszikűek elleni bővítés pedig nagyon hasznosnak bizonyult!

Ha további információra van szüksége a cikkben megjelent növényvédő szerekre vonatkozóan, kérjük, keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat,vagy látogasson el a www.agro.basf.hu weboldalra.

Gribek Dániel