A mezőgazdasági termelés világszerte folyamatos harcot vív a gyomnövényekkel. A múlt század közepétől úgy látszott, hogy a gyomirtó szerek megoldást jelenthetnek erre a komoly problémára. Az azóta eltelt évtizedek rámutattak a védekezés nehézségeire, úgymint a gyomok egyre fokozódó rezisztenciája, illetve a peszticidek környezetkárosító hatása.

A Koppenhágai Egyetem kutatói egy hatékonynak ígérkező megoldással kísérleteznek – olvashatjuk az mdpi.com hírportálon megjelent tanulmányban. Abból indultak ki, hogy a gabonakombájn a betakarításkor külön választja a szemeket, a szalmát és a pelyvát, miközben a gyommagvak tömegét tartalmazó pelyvát a tarlón szétszórja, ami a következő évben a gyomok kicsírázásával jár együtt. Ennek elhárítására az USA-ban a Harrington Seed Destructor-t alkalmazták, az azonban komoly többletköltséggel jár.

kombájn

A kipufogó gáz magas hőmérséklete alkalmas a gyommagvak megsemmisítésére – fotó: Agroinform.hu

A kutatócsoport rájött arra, hogy a különválasztott pelyvát meg lehet semmisíteni, ami egyszerűen megoldható a kombájn kipufogó gázainak felhasználásával. Az ilyen gázok hőmérséklete ugyanis általában meghaladja 180 °C-ot.

A tarlón maradt pelyvát a benne lévő gyommagvakkal különböző hőmérsékletű kipufogó gázoknak kitéve megállapítást nyert, hogy a gyommagvak 40, de akár 100 százalékát, illetve azok csíraképességét – a kezelés időtartamától függően – meg lehet semmisíteni. Ennek alapján az eljárás nagy jelentőségű változást hozhat a gyomok elleni világméretű küzdelemben