„Cégünk szántóföldi növénytermesztéssel és húsmarhatenyésztéssel foglalkozik. Mintegy 800 hektáron gazdálkodunk, ebből 460 hektár őszi kalászos. Már évek óta a teljes felületen használjuk a Nufarm Mystic Pro készítményét a gombabetegségek ellen.

Az évek alatt a búza több fejlettségi állapotában is kipróbáltuk, ahogy azt az évjárat és a fertőzési helyzet megkívánta. Juttattuk már ki egészen korán a korai levélbetegségek ellen, mint a lisztharmat és a levélfoltosságok, de évekkel ezelőtt a sárgarozsdajárványban is nagyon jól szerepelt, akkor a zászlós levél védelme volt az elsődleges. Tavaly pedig a kalász védelmében bizonyított a fuzárium ellen.

Nagyon jó és hatékony szernek tartom, rugalmas kijuttatással, ráadásul az ára a hasonló tudású készítményekénél kedvezőbb. A Mystic Prót kiválóan bele tudtuk illeszteni a növényvédelmi technológiánkba, és még nem okozott csalódást. Biztos használni fogom jövőre is.” – Salamon László ügyvezető, Sala-Tó Kft., Felsőrajk.

gabona

„Vasalja környékén, 1380 hektáron gazdálkodunk. A tejelőmarha-állomány miatt fontos a takarmány előállítása, így a kukoricatermesztésünk nagy részét ez teszi ki mintegy 280 hektáron. Kalászost viszont a legnagyobb területen eladás céljából termelünk. 2016-ban durumbúza, Antonius búza, őszi, tavaszi sörárpa és őszi árpa alkotta a kalászos nagy többségét. Összesen 620 hektár volt kalászos. Ezeknél a fajtáknál nagyon fontos a jó minőség, amit a jó beltartalmi értékek és az egészséges termény együttesen határoz meg. Ennek érdekében évek óta a növényvédelmi technológiánk alapja a háromszori gombaölőszeres-védekezés. Tulajdonosként fontos szempont a gazdaságosság is, azaz minél kedvezőbb hektárköltséggel végezzünk jó növényvédelmet.

Ahogy régebben is, ebben az évben is több gyártó termékét használtuk. Az őszi árpán és őszi sörárpában a Nufarm által javasolt technológiát végeztük el. Az első kezelést korán, bokrosodás végén a Timpani 2,0 l/ha dózisával hajtottuk végre. Itt a korai lombvédelem elsősorban a ramulária elleni védekezés miatt volt fontos. Második kezelésre a Tazer 250 SC 0,8 l/ha és a Mystic Pro 1,0 l/ha kombinációját juttattuk ki. A Tazert Tazer Kombi csomagban vettük meg, Mystic volt mellette. Így nagyon kedvező hektárköltségen jutottunk hozzá az azoxistrobin hatóanyagú készítményhez. A csomagból megmaradt Mysticet 1 l/ha dózisban kalászvédelemre használtuk.

A Mystic és a Mystic Pro cseréjét az indokolta, hogy az árpa zászlós levelének felülete kisebb, mint a búzáé, így az alsóbb levélemeleteknek nagyobb a jelentőségük, végig egészségesen akartuk tartani őket. A Mystic Pro és a Tazer kombinációjával egyszerre három hatóanyagot juttattunk ki, amivel elsősorban a szeptóriás és a hálózatos levélfoltosságok ellen kívántunk védekezni, kihasználva a Tazer élettani zöldítő hatását is. A nem túl kedvező talajviszonyok és a 2016-os év kedvezőtlen időjárása ellenére kiváló minőséget értünk el úgy, hogy a termésátlaggal is meg voltam elégedve. Biztos vagyok benne, hogy ezeknek a termékeknek a jövőben is meglesz a helyük a gombaölő szeres védekezéseink sorában.” – Csiszár István ügyvezető, Pinkamenti Agrár Kft., Vasalja

Ahogy eddig, úgy 2018-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Salamon György
ügyvezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu/kezdolap

Nufarm