A Lumax nevű készítmény a 2006-os évben került bevezetésre és mindössze két év alatt az alapkezelések legmeghatározóbb készítményévé vált. A mezotrion, S-metolaklór és terbutilazin hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció kukoricában preemergens vagy korai posztemergens alkalmazásban használható.

3 tartamhatással rendelkező hatóanyag a később kelő gyomok elleni védelmért

A Lumax három hatóanyaga jól kiegészíti egymást. A mezotrion a kétszikű gyomnövények levelén keresztül felszívódva posztemergensen, talajra kerülve a később kelő gyomok ellen nyújt hosszantartó védelmet. Az S-metolaklór hosszú hatástartammal biztosítja a hatékonyságot a magról kelő egyszikű gyomok ellen, és olajos additívként fokozza a mezotrion bejutását a növénybe. A terbutilazin posztemergens hatással és talajon keresztül érvényesülő tartamhatással is rendelkezik a kétszikű gyomok ellen. Mindemellett fokozza az S-metolaklór egyszikűek elleni hatását és szinergizálja a mezotrion levélen keresztüli posztemergens hatását. Ezért a Lumax kezeléssel az egész tenyészidőszakra kiterjedő gyomirtó hatást biztosít. Az 1. képsorozat jól mutatja hogy a Lumax készítménnyel kezelt állomány az első-, harmadik-, ötödik héten és még a betakarítást követően is gyommentes maradt.

Széles hatásspektrum

A Lumax a kukoricában előforduló magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények – kakaslábfű, muhar fajok, köles, disznóparéj félék, libatop stb. – ellen hatékony, beleértve az atrazin rezisztens, valamint a nehezen irtható fajokat is, mint pl. csattanó maszlag, selyemmályva, szerbtövis, parlagfű stb. gyomnövényeket.

Kezelés időzítése

Preemergensen 4,5 l/ha dózisban (vetés után – kelés előtt)
Csapadékos tavaszon jó megoldás:

  • ha nehezen irtható gyomok nincsenek a területen
  • ha gépkapacitási vagy munkaszervezési gondok miatt korai posztemergensen nem biztosítható a kezelés

Korai posztemergensen 4,5 l/ha dózisban (a gyomok kelése után)
A magról kelő egyszikű gyomok – kakaslábfű, muhar fajok, köles - tömeges kelésekor, legkésőbb azok 1-3 leveles fejlettségekor. (2. kép)

  • száraz tavaszi időjárás esetén is hatékony megoldás,
  • rugalmas kijuttatást tesz lehetővé, ha a talajnedvesség miatt késleltetni kell az alapgyomirtást
  • nehezen irtható kétszikű gyomokkal fertőzött területen is jó gyomirtó hatást biztosít a kétszikű gyomok 2-4 leveles fejlettségekor kijuttatva


Szelektivitás

A Lumax kiváló szelektivitású, a kukorica fejlettségétől függetlenül bármikor használható, a kezelés időpontját kizárólag az egyszikű gyomok fejlettsége határozza meg. Minden talajtípuson, minden takarmány kukorica hibridben használható. Csemegekukoricában és vetőmag előállításban is felhasználható a fajtatulajdonos előzetes hozzájárulásával.

 

Folyamatos megmérettetés

A Lumax az utóbbi két évben az üzemi felhasználáson túl számos demonstrációs kísérletben is beállításra került és kiváló hatékonyságáról adott tanúbizonyságot. A Syngenta tavaly nyár eleji országos bemutató sorozatán az érdeklődők saját szemükkel tekinthették meg és hasonlíthatták össze a legújabb kukorica gyomirtószerek hatékonyságát. A bemutatók mellett további vizsgálatokat végeztünk a hatóság bevonásával. Egy Veszprém megyei vizsgálatban a Lumax kétszikűek elleni tartamhatására voltunk kíváncsiak, olyan területen ahol a fehér libatop mellett a nehezen irtható parlagfű és az árvakelésű napraforgó jelentette a fő gondot. Az értékeléseket, a kezelést követő második és negyedik héten elvégezve, a következő eredményt kaptuk: a Lumax hosszú tartamhatásának köszönhetően egy hónap elteltével is még 95%-os hatékonyságot mutatott az elhúzódó kelésű napraforgó ellen. ( 4. ábra)


A 2007-es év egy kellemes meglepetést is hozott. Üzemi körülmények között vált bizonyítottá, hogy a legtöbb gyomirtószerre erősen ellenálló mandulapalka (Cyperus esculentus) föld feletti részét a Lumax 5 l/ha-os dózisa kiváló hatékonysággal irtotta. A kezeléssel meg kell várni a növény kb. 5 cm-es fejletségét, így a később gumóról hajtó növény a már záródó kukoricasorok árnyékában képtelen lesz a további fejlődésre. A következő látványos képek a kezelés hatékonyságáról tanúskodnak.

A Lumax a 2007-es száraz tavasz ellenére is kiváló gyomirtó hatékonyságot eredményezett az ország minden területén.