Megtelt az előadóterem, ahol dr. Zsom Eszter, a cég képviselője üdvözölte az érdeklődőket. Köszöntőjében beavatott a rendezvény létrejöttének ötletadó szakmai élményébe is, ugyanis 2012-ben az I. Nemzetközi Mg Konferencián határozta el, hogy a hazai termelők részére megszervez egy Mg-konferenciát a téma nemzetközi elismert professzorának meghívásával. És ha egy nő a fejébe vesz valamit – mondta –, akkor annak meg is kell valósulnia.

konferencia

Dr. Zsom Eszter, a K+S KALI GmbH magyarországi képviselője

Bevezetésként bemutatta Ismail Cakmak professzort, az isztambuli Sabanci Egyetem kutató tanárát, aki számos nemzetközi díj tulajdonosaként az Európai Akadémia tagja, 2014 óta a göttingeni IAPN vendégprofesszora.

Ismail Cakmak professzor első előadóként A magnézium és kálium meghatározó szerepe a növény életében címmel összefoglalta azokat a fontos tudnivalókat, amelyekre a termesztett növényeink egészséges fejlődése érdekében figyelemmel kell lenniük a gazdáknak.

Szemléletes ábrákkal illusztrált előadásából megtudhattuk, hogy a növényeinkben az összes Mg-tartalom 35%-a klorofillban van lekötve, amely felelős a széndioxid lekötéséért, és döntő szerepe van abban is, hogy a szénhidrátok eljussanak a levelekből a fejlődő, fiatal részekhez és a gyökerekhez.

magnézium

A magnézium a klorofill központi eleme. A levélsárgulás a Mg-hiány tipikus tünete.

konferencia

A Mg és K szükséges ahhoz, hogy a szénhidrátok a levelekből átjussanak a növény növekvő (fejlődő) részeibe.

konferencia

Szénhidrátok szállítása a levelekből.

A professzor felvételein jól látható, mekkora a különbség a gyökérnövekedésben, amely egyúttal a növény vízfelvevő-képességét is meghatározza a többi tápelem ellátásával együtt. Előadásában kitért a fényérzékenység, a fénystressz és a Mg szerepének összefüggéseire is.

konferencia

konferencia

Levél egy része árnyékolásának hatása a Mg-hiánytünetek megjelenésére.

A kísérletei látványosan igazolták, hogy a megfelelő Mg-ellátás megvédi a növényeket az intenzív sugárzástól, ugyanakkor a Mg-hiány miatt viszont nagyon érzékenyekké válnak a hőstresszre is, amelyre az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt nagyobb figyelmet kell fordítanunk.

Előadását a növények Mg-talajon s levélen keresztül történő ellátása lehetőségeinek ismertetésével zárta, amelyben a különböző Mg-sók vízoldhatóságára hívta fel a figyelmet mint a hasznosulási feltételek egyik fontos szempontjára.

Kálium hatása a betegség megszüntetésére (mérséklésére)
Torsgomba (Gaeumannomyces graminis) károsítás megszüntetésére egyik legjobb példa a kálium-klorid. A kálium-kloridnak ammónium-nitrogénnel történő együttes adagolásának hatása a torsgomba (Gaeumannomyces graminis) betegség előfordulására szárba szökés idején.

CI kezelés (KCI) kg Cl ha-1 Fertőzött gyökér Szemtermés
ősz tavasz % % ha-1
0 0 45 5, 3
56 0 34 5, 7
56 185 11 6, 5

Forrás: Christensen et al., 1981, Agron. J. 73_ 1053-1058

konferencia

Dr. Zsom Eszter és Ismail Cakmak professzor a konferencián.

Rövid kávészünet után rátért a termesztett növényeink Zn-ellátásának kérdéskörére. Bevezetésként láthattunk néhány statisztikai ábrát a világ különböző országa, térsége talajainak Zn-ellátottságáról. A világ gabonatermő területeinek mintegy fele alacsony felvehető Zn-tartalommal jellemezhető. Áttekintette a Zn felvehetőségét befolyásoló tényezőket.

cink

Előadásában rávilágított a foszfor és cink kölcsönhatására is. A cink felvételében ugyanis jelentős szerepet játszanak a mycorrhizák, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a cinkhiány okát az egyre intenzívebb termesztéstechnológiák is okozhatják. A talaj cinktartalmának kimerülése ráadásul a termények alacsonyabb cinktartalmához vezet.

A továbbiakban összefoglalta a cink szerepét a növényi szervezetben. Ebből megtudhattuk, hogy a fehérjék közel 10%-a igényel cinket a megfelelő működéshez, továbbá hogy a sejtmembránok szerkezeti és funkcionális beágyazottsága is a cink mennyiségétől függ. A cinknek fontos szerepe van a sejtek védelmi rendszerében, de a cink vesz részt a növény növekedési hormonjainak harmonikus szabályozásában is, valamint cink szükséges a megfelelő beporzáshoz is.

Vizsgálatai szerint a megfelelő cinkellátottság a különféle kórokozó gombák növekedésének és spóraképzésének a gátlásában is hatékony szerepet játszik.

Befejezésül különböző növényeken kialakult cinkhiánytünetekkel ismerkedhettünk meg látványos és szemléletes fotói segítségével.

Dr. Zsom Eszter előadásában az elhangzott ismeretek tanulságait a hazai termőhelyi viszonyokra alkalmazva foglalta össze. Felhívta a figyelmet a Mg kimosódásának évszakonkénti változására a különböző kötöttségű talajokon. Ennek ismeretében áttekinthettük a különböző zöldségnövények magnéziumigényét.

Zöldségnövények magnéziumigénye kedvező termésátlag esetén:

Növényfaj Termés t/ha MgO kg/ha
Borsó 4 - 6 40 50
Bab 10 - 14 50 60
Csemegekukorica 15 - 20 45 50
Fejes káposzta 70 - 80 55 85
Karfiol 30 - 35 45 50
Fejes saláta 40 - 60 20 25
Étkezési paprika 30-40 45 50
Konzervuborka 50 - 60 40 50
Görögdinnye 50 - 60 50 60
Cékla 20 - 25 30 35
Zeller 20 - 30 30 35
Retek 10 - 20 20 30
Gyökérzöldségfélék 40 - 50 30 35
Paradicsom 150 - 180 90 110
Vöröshagyma 25 - 35 30 35
Fokhagyma 15 - 20 30 40

A tápanyag-ellátottság biztosítása érdekében azonban nehezíti a kijuttatandó mennyiségek meghatározását, hogy a talajvizsgálat során nem mindig vizsgálják, mivel levélanalízissel viszonylag nehéz meghatározni, és a legtöbb trágyázási szaktanácsból kimarad, miközben tudott, hogy számos növény Mg-igénye a P-igényét közelíti meg.

Számos látványos fotóval szemléltette a Mg-hiánytüneteket szántóföldi és kertészeti növények példáin, majd összefoglalta a Mg szerepét termésképzés, termésbiztonság, az aszálytűrés vagy a hatékonyabb tápanyag- és vízhasznosítás terén, valamint az erős fény okozta károsodás elleni védelemben, különös figyelemmel a különböző kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség javulására.

Előadását a Mg humángyógyászatban betöltött szerepének ismertetésével fejezte be.

magnézium

Magnézium az emberi szervezetben.

Az előadások sorát Pájtli József Tolna megyei gazda, növényvédelmi szakmérnök saját termesztési tapasztalatainak ismertetésével zárta. A szakmai körökben ismert gyakorló gazda tájékozatójával megerősítette, mintegy visszaigazolta az elhangzott előadások részben elméleti tudnivalóit.