A rendezvény előadásai és gyakorlati bemutatói a vetőmag – talaj kapcsolatára, a vetőmag elhelyezésére és elosztására, mint a hibridben rejlő terméspotenciál kihasználási eszközeire koncentrál.

Vetőnap program:

9:00 – A rendezvényt üdvözli és megnyitja: Ádám János vezérigazgató

9:15-10:30 – Konferencia

Moderátor: Dr. Bódis László

A Konferencia témái:

 1. Mit vetettünk? – Vetőmag minőség, 2016 (Csapó József, NÉBIH)
 2. A Dalmand Zrt. kukoricatermesztése – termesztett hibridek és hibridválasztási szempontok
  (Tóth Szabolcs, Dalmand Zrt.)
  3.  A kukorica hibridkínálatban rejlő terméspotenciál, 2016 (dr. Szieberth Dénes, MKK)
  4.  A kukorica hibridekben rejlő kockázatok és kezelésük - Damoklész kardja
  (Prof. Dr. Mesterházy Ákos akadémikus, gabonakutató, Szeged)
  5. A precíziós vetés tervezéséhez és megvalósításához szükséges szakismeretek és környezet
  (Prof. Dr. Reisinger Péter, NyME, Mosonmagyaróvár)

11:00-13:30 – Vetőgépek bemutatója a szabadon választott és a kötelező parcellákon

Vetőnapfotó: MKK / Prág Ferenc

- A bemutató parcellák mellett vetésidő és vetésmélység bemutatót is előkészítenek a szervezők.

- A parcellák elvetéséhez szükséges egységes vetőmagot a rendezők biztosítják az „Év Kukoricája 2015” hibridből.

- A vetési minőséget a helyszínen kijelölt bizottság ellenőrzi.Vetőnap - szántóföldi bemutató

fotó: MKK / Prág Ferenc

13:45 – Összefoglaló, ebéd.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését a Vetőnap hitvallása és programja, jöjjön el és vegyen részt a rendezvényen Ön is!

Dalmandon, az ország egyik legjobban felszerelt gazdaságában együtt láthatja a vezető vetőgép gyártók termékeit munka közben, s megismerheti az eredményes használathoz szükséges kulcs-információkat.

A rendezvény konferencia-előadásain olyan ismereteket is elsajátíthat, amelyek segítik a saját gazdaságának javítását, fejlesztését.

A rendezvényen látogatóként a jelentkezést követően lehet részt venni, amelyet IDE KATTINTVA, a Magyar Kukorica Klub honlapjára lépve tehet meg.

A vetőnap során a hazai vetőgépgyártók és forgalmazók ismertetik termékeik előnyeit, működési elvét és használatát. Mindeközben bemutatkoznak a legfrissebb trendek és a kutatási, fejlesztési eredmények is.

A tőszám- és kelésegyenletesség fontosságágán túl bemutatják a vetőgépek használata során követendő főbb technológiai változatokat a talaj-előkészítésben, a vetéssel kapcsolt és a vetést követő technológiai lépésekben, valamint áttekintik a hazai és nemzetközi vetőgéppiac legújabb fejlesztési irányait.

Dalmandon kerül földbe az „Év Kukoricája” 2015

A DKC4943 2014-ben még nem szerepelt a Termésversenyben. A Top20 fajtakísérletekben főként kiváló szemnedvesség-leadásával tűnt ki a mezőnyből. Nagy erényének mutatkozik a termésstabilitás, amit a 2015. év szélsőséges nyarát követő betakarítási eredmények, valamint a Top20 kísérletekben és a Kukorica Termésversenyben elért eredményei is visszaigazoltak.

"Ki mint vet, úgy arat!" – De miért is meghatározó a vetés művelete?

A vetéssel a kukoricatermesztés folyamatában fontos periódus zárul le. A termés várható maximumának meghatározását követően az összes további művelet nagyban befolyásolja, hogy miként alakulnak a mennyiségi és minőségi elvárások. Annak érdekében, hogy ezek a tényezők a legkedvezőbben valósuljanak meg, a rendezvényt egész éves eseménysorozattá bővítik, ami az előkészítés, a növényállomány fejlődése, illetve az érési folyamat figyelemmel kísérését követően bemutató-betakarítással zárul majd.

A „vetési verseny” új eleme, hogy ettől az évtől „szabadon választott” és „kötelező” kategóriákban rendezik, ezzel lehetőséget biztosítva az egyes konstrukciók valódi kapacitásainak és az egyéni igényekhez való alkalmazkodó-képességének bemutatására is.