Megnyitotta kapuit Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowJakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke megnyitó beszédében három kihívást említett, amelyek a magyar agrárium számára folyamatos lépéskényszert jelentenek:

  • a háború és annak következményei,
  • a klímaváltozás és
  • a brüsszeli elképzelések például a növényvédő szerek használatának csökkentése vagy a talajművelés kapcsán.

A legnagyobb feladatnak azt nevezte, hogy megtanuljunk versenyképessé válni egy 40 millió hektár termőterülettel rendelkező agrárországgal, Ukrajnával szemben.

Szalai László, a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos lenne a leendő gépberuházási pályázatokkal kapcsolatban minél előbb részleteket megismerni, a gépforgalmazók számára ugyanis óriási kihívás, hogy hosszúak a szállítási határidők, sok időt vesz igénybe a műszaki vizsgáztatás és az üzembe helyezés. Mint mondta, a gépgyártók innovációi egyre inkább a forgatás nélküli művelés felé haladnak, és egyre többen vannak olyan gazdák, akik már a gyakorlatban így gazdálkodnak.

2023. június 7. – június 8. között kerül megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2023. június 7. – június 8. között kerül megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Fotó: Agroinform

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta, hogy a rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén a V4 országok agrárkamaráinak elnökei is részt vesznek az eseményen. Az idén a a rendezvény fókuszában a fenntarthatóság áll.

Sokat beszélünk róla, de igazán érdekessé akkor válik, amikor már anyagilag is érezhető következményei vannak a fenntarthatóság irányába tett lépéseknek. A szántóföldi napok jó lehetőség arra, hogy olyan kiváló gyakorlatokat láthassanak a gazdálkodók, amelyek segíthetik őket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban – hangsúlyozta.


Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója köszöntő beszédében azt mondta, hogy az a közösség lehet sikeres, amely szilárd alapot tudni építeni azokból a kövekből, amit rádobálnak (idézet David Berkeley-től). Rengeteg ilyen kő, akadály keresztezte útját a szántóföldi napok rendezvény elindításának, és számos kihívással néznek szembe a gazdálkodók, elég csak az inflációra vagy a klímaváltozás hatásaira gondolni. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow kiváló lehetőség arra, hogy a magyar mezőgazdaság innovativítását be tudjuk mutatni, amelyre a jövőt építhet a gazdatársadalom.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese köszöntő beszédében elmondta, hogy 77,1 százalékkal nőtt az egy hektárra jutó termelékenység a mezőgazdaságban az elmúlt 8 évben.

Hozzátette, hogy a Covid, a háború hatásait a mezőgazdaság is megérezte, de elmondható, hogy a magyar agrárium nem ingott meg, amit az is bizonyít, hogy a gazdálkodók 2022-ben 680 milliárd forintot költöttek beruházásokra. A technológiát illetően felértékelődik az inputanyagokkal való hatékonyabb gazdálkodás.

A háború lezárása a mezőgazdaság szempontjából kiemelten fontos, hiszen, ha visszaterelődhetne az ukrán gabona szállítási útvonala az olcsóbb tengeri útvonalra, az az Európában tapasztalható piaci zavarokra megoldást jelentene – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy a hazai agrárágazat jövője reményteljes, hiszen több mint 5300 milliárd forint felhasználása válik lehetővé a KAP Stratégiai Terv keretében.

A rendezvény megnyitóját követően az MBH Bank együttműködési megállapodást írt alá az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal.

Folyamatos videós tudósítás a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-ról ITT érhető el.