Az elmúlt évek kedvezőtlen időjárási körülményei közepette felértékelődtek azok a technológiák, amelyek segítségével mérsékelhető a kijuttatott tápelemek vesztesége, egyben fokozható azok hasznosulása. Ennek egyik eleme a növények lombozaton keresztüli táplálása. Valóban hatékony megoldás lehet az ilyen módon végzett növénytáplálás?

Etessük kézből növényeinket!

A lombtrágyázás régóta része a szántóföldi növények termesztéstechnológiájának, azonban alkalmazása sok esetben még mindig csak az esetleges hiánytünetek kezelésére korlátozódik. Ebben a technológiában azonban ennél több van! Egyik nagy előnye az a gyorsaság, amelyet a lombozaton keresztüli tápanyagfelvétellel elérhetünk. Az ilyen módon kijuttatott tápelemek rövid időn belül bekerülnek a növénybe, hasznosulásuk gyors, kezelve ezzel az esetleges hiányokat, segítve egyes életfolyamatokat.

Ez a gyorsaság a talajon keresztüli tápanyagpótlás esetén nem érhető el. Különösen igaz ez akkor, ha csapadékhiány, vagy a talajadottságok miatt a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel korlátozott. A lombozaton keresztüli növénytáplálás alkalmas a növényi életfolyamatok finomhangolására, arra, hogy azon a ponton és olyan módon avatkozzunk be, amire akkor éppen a legnagyobb szükség van. Ezzel a megoldással „kézből etethetjük növényeinket”, azonban nem mindegy, hogy ezt milyen minőségű termékekkel tesszük! Az Aloy termékcsalád tagjai magas minőségük miatt biztosan alkalmasak erre a célra!

A lombozaton keresztüli növénytáplálás jó lehetőséget biztosít kultúrnövényeink kondíciójának javítására

A lombozaton keresztüli növénytáplálás jó lehetőséget biztosít kultúrnövényeink kondíciójának javítására – fotó: Agrometry Kft.

A termékcsaládról

Az Aloy termékcsalád vezető szerepet tölt be az Egyesült Királyságban felhasznált lombtrágyák között. Széles kínálatában innovatív megoldásokat tartalmazó, magas minőségű alapanyagok felhasználásával, szigorú gyártási folyamat során előállított termékek szerepelnek. Mindezek a gyakorlatban számos előnyt biztosítanak a felhasználók számára, mind a tápelemek hasznosulása, mind a biztonságos felhasználást segítő termékstabilitás terén.

Az Aloy család lombtrágyái koncentrált tápelemtartalmú szuszpenziós műtrágyák, amelyek fejlett adjuváns-rendszere biztosítja a permetlé lombozaton való jobb megtapadását, minimálisra csökkentve a kijuttatáskor fellépő veszteséget. Ez egyúttal segíti a permetlécsepp viaszréteghez történő kötődését is, amely kiemelkedő esőállóságot, nedves levélfelületen történő fokozott megtapadást biztosít, egyben gyorsítja a tápelemek felvételét. Kedvező hatásuk kiterjed a velük együttesen kijuttatott növényvédő szerekre is, a jobb fedettség következtében azok hatékonysága is javul. A tápelemek részecskéinek nano-tartományhoz közeli mérete kiemelkedő fedettséget biztosít a lombozat felületén, amely lehetővé teszi azok gyors és nagy mennyiségben történő felvételét.

Egy lombtrágya hatékonysága a formázáson, az alkalmazott adalékanyagokon túl nagyban függ a felhasznált tápelemek kémiai összetételétől. Ezen múlhat, hogy a kezelést követően a hatás rövidebb, vagy hosszabb idő múlva következik be, a kezelt növény táplálása csak rövid ideig tart, vagy a felvehető tápelemek hosszabb ideig állnak a növény rendelkezésére. Az Aloy lombtrágyacsalád tagjai a tápelemeket több formában is tartalmazzák. Ezek egy része gyorsan felvehető és hasznosuló, amely alkalmas arra, hogy rövid idő alatt kezeljen egy már fennálló tápanyaghiányt, más része pedig folyamatos feltáródásával tartós növénytáplálást tesz lehetővé.

A gyakorlat szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott lombtrágya mennyire alkalmas a felhasználásra. Ha az leülepedik, kicsapódik, nem jön ki a kannából, nem akar beoldódni, tömíti a szűrőket és a szórófejeket, akkor többet veszít felhasználója az elhúzódó, tökéletlen kijuttatásával, mint amennyit nyerhet a felhasználással. Az Aloy termékek felhasználóinak ilyen problémáktól nem kell tartaniuk. A folyékony formuláció, az alkalmazott alapanyagok és segédanyagok ugyanis könnyű kezelhetőséget, jó keverési tulajdonságokat biztosítanak, egyben semmiféle kockázatot sem jelentenek a kezelt növényállomány számára. Felhasználásuk előtti fontos teendő az alapos felrázás, ugyanis az Aloy lombtrágyák a kannában gél állagúak, így biztosítva a tökéletes homogenitást, amely azonban a felrázást követően újra folyékonnyá válik. Erre a fontos lépésre a termékek csomagolásán szereplő felhívás, valamint a kartondobozban elhelyezett tájékoztató lap is figyelmeztet.

Aloy Kalászos

A gabonafélék – közülük különösen az őszi búza - kifejezetten érzékenyek a megfelelő mangán-, közepesen a réz-, és mérsékelten a cinkellátásra. Az Aloy Kalászos lombtrágya kiemelten nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápelemeket, de ezeken túl magnéziumtartalma is magas, ami gyorsan felvehető (magnézium-nitrát) és tartós hatást biztosító (magnézium-hidroxid) formában egyaránt megtalálható a termékben. Az 1,0 literes ajánlott hektáronkénti dózis kétszeri kijuttatásával ez a lombtrágya önmagában is képes fedezni egy 5,0 t/ha-os termésszint esetén a növény számára szükséges rézmennyiség 166%-át, a mangán 45%-át, valamint a cink 57%-át. Felhasználása a tavaszi időszakban a bokrosodástól a kalászhányásig egy vagy két alkalommal ajánlott, minden esetben valamely növényvédelmi beavatkozással egy menetben.

A minőségi gabonatermesztés ma már nem képzelhető el a lombtrágyák használata nélkül

A minőségi gabonatermesztés ma már nem képzelhető el a lombtrágyák használata nélkül – fotó: Agrometry Kft.

Aloy Mg+S

A magnézium és a kén sok növény számára fontos tápanyag, elég csak az őszi búzára, vagy olajos növényeinkre, az őszi káposztarepcére és a napraforgóra gondolni. Ezért e kultúrák termesztéstechnológiájában sokszor kap helyet kijuttatásuk. Az Aloy Mg+S nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápelemeket, 90%-ban a tartós hatású magnézium-hidroxid, 10%-ban a gyorsan felvehető keserűsó (magnézium-szulfát) formájában. Kijuttatása a vegetációs időszakban akár több alkalommal is lehetséges, növénykultúrától függően 2,0 literes hektáronkénti dózisban, az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal egy menetben.

Aloy Tricalcium

A kalcium rendkívül fontos tápelem, amely a növényekben zajló életfolyamatok sokszor meghatározó jelentőségű szereplője. Pótlása a nagy értékű zöldség- és gyümölcskultúrákban megszokott és rendszeresen végzett beavatkozás, azonban ennek a szántóföldi növénykultúrákban is helye van. Túl azon, hogy egyes növényeknél (pl. kalászos gabonák) növeli a szár szilárdságát, ezzel mérsékli a megdőlés veszélyét, sejtszinten jelentkező hatásával mérsékli a vízhiányos állapot, és általában a növényt ért stresszhatások káros következményeit. Korai, a vegetációs időszak elején történő kijuttatása segíti a gyökérzet fejlődését, ezen túl a sejtfal és a növényi szövetek szilárdításával fokozza a növény ellenállóképességét egyes kórokozókkal szemben. Az Aloy Tricalcium a kalciumot több formában is tartalmazza (50% kalcium-karbonát, 44% kalcium-szulfát, 6% kalcium-klorid), ezért egyaránt szolgál a növény számára gyorsan hozzáférhető, valamint tartós, hosszú időn át elérhető kalciumforrásként. Kijuttatása az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal egy menetben, 2,0-3,0 literes hektáronkénti mennyiségben végezhető el.

Az Aloy termékcsalád tagjai, az Aloy Kalászos, az Aloy Mg+S, valamint az Aloy Tricalcium modern, a mai kor igényeinek és a felhasználói elvárásoknak minden szempontból megfelelő termékek, amelyekről további információk elérhetők az Agrometry Kft. weboldalán.

agrometry