No, nem ennyire veszélyes a helyzet, de mindenképpen elmondható, hogy kacifántos volt a mögöttünk álló hét időjárása, s az is, hogy kacifántos helyzetet teremtett. Nem igazán az aratóknak kedvezett, bár örülhettünk néhány napsütéses, meleg napnak a múlt hét első felében, de aztán hirtelen és nagyon markánsan váltott időjárásunk, megjött a hűvösebb és ismét csapadékosabb időszak.

Péntek hajnalra érkezett meg az eső, s fokozatosan húzódott nyugat felől a keleti országrészre. Szinte az egész ország kapott az égi áldásból, a szárazabb Alföld, a keleti, északkeleti megyék is kaptak csapadékot. Azt követően, a hétvégén már kevésbé országos lefedettséggel, de több helyen is jött újabb eső, s ez tartott egészen keddig. A hidegérzetet fokozta az erős szél, ami csak lassan csendesedik.

Mindezek azt okozták, hogy általánosan le kellett állni az aratással, megvárni, míg a talaj és a növényzet felszárad. Más területeken a betegségek újabb támadása miatt fáj a növényvédősök feje.

kép

Aratásra várva – A szerző felvétele

Ha előre tekintünk, akkor sem látunk – sem átvitt, sem valódi jelentésében – felhőtlen időszakot. Valamikor ennek az összefoglalónak a megjelenésekor ismét elkezd esni, s többnapos csapadékos időszak érkezik. Ráadásul jelentős mennyiségű esőt (10-30 mm) ígér a Meteorológiai Szolgálat. Aztán végre egy kis napsütés melegíti a nyarat kereső lelkünket, szárítja fel a talajokat, s engedi vissza a normális kerékvágásba az időszerű munkákat.

Nem szabad negatívan megítélni ezt az időjárási helyzetet, hiszen nem gyakran látjuk azt, hogy a kukorica és a napraforgó már június végén virágzik, erős, haragos zöld állományok ígérnek jó termést. S hozzátehetjük, hogy e két kultúra éppen most, a virágzása időszakában használja a legtöbb vizet, tehát ami az előrejelzésben szerepel, az is jókor jön, az is segít a növénytermesztésben. Természetesen ennek az időszaknak is vannak veszélyei, vegyük ezeket sorra.

hörcsög

A hörcsög is várja az aratást – A szerző felvétele

A kalászosok betakarítása megkezdődött, aztán megállt, vagy legalábbis időlegesen félbeszakadt. A bevezetőben áttekintett esős időszak sajnos erős – néhol viharos – széllel érkezett, ami a még álló gabonatáblákban újabb megdőléseket okozott, majd ezt az eső leverte. A korábbi betegségek általában már nem támadják az aratásra érett növényeket, de a fekvő kalászokban – a talajközeli nedves körülmények között – még terjedhet a fuzárium betegség.

kukorica

Fenyércirok kukoricában – A szerző felvétele

Másodlagosan a korompenész telepedik meg a kalászokon, a tünetek már megjelentek. Ezt már csak a minél gyorsabb betakarítás, szellőztetés és megfelelő tárolás segít megállítani.

Miközben az őszi árpa vágása még nem fejeződött be (kb. 50-70%-os szinten áll), a búza még csak éppen elkezdődött, már a tavaszi árpa is aratásra érett, torlódnak a feladatok.

Az őszi káposztarepce betakarítását a múlt héten kezdték meg, elsősorban a deszikkált és megdőlt állományok vágásával. Az esőzéseknek köszönhetően jelentős pergési veszteséggel lehet számolni, még a ragasztott állományokban is.

repce

Aratásra váró repce – A szerző felvétele

A kukorica nagyon ígéretes képet mutat, a zöld, magasra nőtt állományok már virágoznak. Most úgy tűnik, hogy mindent legyőz a növény, például kinövi az amerikai kukoricabogár lárvájának kártételét is. Mégis figyelni kell néhány kártevőre. Így a kukoricamolyra. Az első nemzedék lárvái alacsony számban károsítanak, de a második nemzedék népesebb lesz, a csapdák ezt mutatják.

Vele együtt repül a gyapottok-bagolylepke – közepes népességgel, már közelít a rajzáscsúcshoz, vagyis hamarosan kezdődik a tojásrakás. Lárvái a csővégeken jelennek majd meg.

Eddig csak kis számban jelentkezett az amerikai kukoricabogár imágója, de a virágzás indulásával fokozatosan emelkedik a számuk. Mostanság már 28-35 db imágó/csapda/3 nap is előfordul. Jelenleg főleg még a hímeket fogják a kombinált csapdák. A levéltetvek eddig is kisebb kolóniákkal fertőzték a kukoricát, most a hűvös, esős időben csökkent a számuk. Az atkák népessége is csökkent az elmúlt napokban, de azok várhatóan újra szaporodásnak indulnak a táblákon.

kukorica

Már virágzik a kukorica – A szerző felvétele

A napraforgó a hűvösebb vidékeken (Nyugat-Dunántúl, északi megyék) még csak bimbós állapotvirágzás kezdetén van, míg a melegebb tájakon már szépen virágzik. Az esős napok sokat lendítettek a növények fejlődésén. Az alsó leveleken gyenge-közepes mértékű alternáriás fertőzést látni.

A szárbetegségek közül a fehérpenészes szárkorhadás jelent meg, jelenleg még csak alacsony fertőzöttségi szinten. Amennyiben folytatódik az esős időszak – rövid távon erre van esély –, akkor a betegség erősödésére kell számítani, s mellette a diaportés szárfoltosság megjelenése is várható.

A virágzó állapot, a lassan lefelé forduló tányérok és a gyakori esők nagyon kedveznek a tányérbetegségek – szürkepenészes és fehérpenészes tányérrothadás – kialakulásának. Egyelőre még nincs gond, de a megelőző védekezés mindenképpen indokolt.

A poloskák, levéltetvek kártétele már háttérbe szorult, ezzel szemben megjelentek a gyapottok-bagolylepke imágói a tányérok virágain, amit hamarosan követ a hernyója, s az komoly kártétellel fenyeget.

A parlagfű fejlődése a napraforgóval szinte hasonló mértékű, ezért ezekre a táblákra, táblaszélekre a hónap elejétől fokozottan figyelni kell.

A burgonya már elvirágzott, a gumóit neveli, erős, egészséges lombja jó termést ígér.

Az alternáriás levélfoltosság tüneteinek előfordulási gyakorisága hasonló az előző héthez, a gyenge fertőzés a növények esetenként 8-12%-át érinti. A burgonyavész elleni intenzív védekezések indokoltak, mert észlelési szinten ugyan, de megjelentek a betegség első tünetei. A csapadékos napok újabb fertőzések kialakulását teszik lehetővé, a betegség lappangási ideje 6-7 nap körül alakul.

A szójaállományok állapota nem változott, továbbra is a szójaperonoszpóra, a rozsdabetegségek és a szeptóriás betegség, valamint a levéltetvek, atkák és a bogáncslepke hernyója károsítja.

A fűszerpaprika szépen fejlődik, már megjelent a 3. kötés is a töveken. Továbbra is terjed a baktériumos levélfoltosság, fertőznek a levéltetvek, egyben terjesztik a vírusokat.

Az almaültetvények térségenként eltérő képet mutatnak. A csapadékosabb Dunántúlon erősebb a betegségek fertőzése, de szebbek a gyümölcsök, ott már 70-80 mm közötti méretűek. Ezzel szemben a szárazabb keleti országrészen kevésbé károsítanak a betegségek, de ezzel együtt a gyümölcs mérete az előbbi alatt marad, inkább csak 50-70 mm közötti.

A varasodás tekintetében a helyi időjárás erősen meghatározó, a védekezési lépéseket ennek függvényében kell megtenni. Tendenciájában a Dunántúlon fertőzésveszélye gyenge fokozatúra csökkent, amely a rövid levélnedvesség-időtartamoknak és valamivel kevesebb csapadéknak tudható be (az előző héthez viszonyítva). A lappangási idő a kicsit hűvösebb időjárás miatt 8-11 napra nőtt. A keleti országrészen jelen van a betegség, de még mindig csak a leveleket fertőzte meg, terjedése lassú.

Az erwiniás hajtásfertőzés tünetei alma- és körteültetvényekben nagyon látványos méreteket öltöttek a zalai ültetvényekben. Az esős, mérsékelten meleg időjárás kedvez a baktérium számára. A fertőzött hajtások szakszerű eltávolításával (~10 cm-rel a fertőzött rész alatt vágjuk le azokat, fertőtlenítés) még mindig védekezhetünk.

A lisztharmatfertőzés az elmúlt időszakban nem változott, vagy a védekezések hatására kis mértékben csökkent. A hajtások ~10-15%-a fertőzött 6-25%-os mértékben.

Az almamoly rajzása folyamatos és tömeges, 21-26 db hím/csapda/3 nap értékkel. Az almalevél-aknázómoly rajzása növekvő és szintén tömeges, 38-50 db hím/csapda/3 nap. A tojásrakásra időzítve a kitinszintézis gátló szerek használata lehet a megoldás.

A vértetű további felszaporodásának kedvezett az időjárás. A hajtások ~1-5%-án figyelhető meg a kártevő. Aki eddig várt a védekezéssel, annak egyre inkább csökkennek az esélyei a kártevő megfékezésében. A hajtásokon szétterülő fertőzés miatt a kártevő egyre nehezebben érhető el, s a hatásos technológia összeállítása sem könnyű.

A zöld almalevéltetű továbbra is közepes-erős mértékben található meg az ültetvényekben, a hajtásvégek ~5-8%-án. Terjedésüket a továbbra is intenzív hajtásnövekedés segíti.

Már szedik a kajszibarackot, bár most, a hűvösebb időszakban lelassult az érése. A monília kártétele veszélyeztet, főleg ott, ahol viharok vagy/és a keleti gyümölcsmoly hernyójának rágása sértették a gyümölcsöt.

Az őszibarack korai fajtái is szépen mutatnak, hamarosan kezdődik a betakarítás. A sztigminás levéllyukacsosodás-fertőzöttség a kezelések hatására csökkent, de az időjárás továbbra is kedvező a betegség számára, a védekezéseket nem szabad abbahagyni.

őszibarack

Szépen mosolyog az őszibarack – A szerző felvétele

A cseresznye és a meggy szürete a végéhez közelít. Növényvédelmi feladat még a betakarítás után a blumeriellás levélfoltosság elleni védekezés, s akinél elhúzódó cseresznyelégyrajzás tapasztalható, ott megéri ellene permetezni. Igaz, ez utóbbi már csak a jövő évi fertőzést csökkenti.

A szőlő továbbra is intenzíven fejlődik, kedvező számára az időjárás. Fenológiája már elérte a fürtzáródás állapotot, sőt non plus ultra, Baranya megyében már a korai fajták zsendülését észlelték (Csaba gyöngye).

A lisztharmat tünetei a lombon nem vagy csak gyenge mértékben nőttek, 6-25%-os fertőzési erősség látható a levelek ~2-4%-án. Fürtön általában az előbbi alatt maradt a betegség megjelenése.

A jövőre nézve már biztatóbb a helyzet, a védekezések és a bogyófejlődés együttesen visszaszorították a betegség terjedését a fürtön. A lombozat azonban továbbra is érzékeny a kórokozó támadására, így a védekezésekkel nem lehet leállni.

A peronoszpóra felszaporodása és terjedése intenzív és jelentős a nyugati megyékben, máshol kevesebb gondot okoz, de ott is erős a kórokozó fertőzési nyomása. Elsősorban lombon láthatók tömegesen a tünetek, jó esetben a védekezéseknek köszönhetően beszáradt, nem sporuláló foltokkal. A betegség mértéke,általában gyenge-közepes fokozatú, a levelek ~15-20%-át érintve. A fürtök fertőződését most figyelték meg Bács-Kiskun megyében, de máshol is fenyeget, hisz a kórokozó számára kedvező az időjárás. Az intenzív védelem továbbra is indokolt.

Baranya megyében a jégesők hatására a repedt, sérül bogyókon a szürkepenész lépett fel. Száraz időjárásban a sebek begyógyulnak, de most sajnos nem ez várható, így a rothadásnak nagy a veszélye. E területeken már most kell a betegség ellen védekezni. Hasonló megfigyelést tettek Csongrád megyében is.

Szintén e térségben figyelték meg a feketerothadás megjelenését s terjedését levélen és fürtön egyaránt. A párás-meleg időjárás kedvező a kórokozó számára, így terjedése várható, illetve a védekezés szükséges.

Az amerikai szőlőkabóca imágóinak megfigyelésére a sárgalapok kihelyezése mostantól már javasolt. Az utóbbi napok hűvös időjárása kicsit gyérítette a népességet, lassította a fejlődésüket, de a veszély nem múlt el. A védekezést az imágók tömeges megjelenésére kell időzíteni. Egy-két ültetvényben a takácsatkák felszaporodása, kártétele is megfigyelhető lombon, egyelőre gyenge mértékben.

A puszpángmolylárvák már jó formán egy hét alatt tarrágást tudnak okozni, egy L3-L4-es egyed ellen már nehéz a védekezés, de nem lehetetlen.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi, kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.