Fülöp Zoltán Dombegyház és Battonya térségében gazdálkodik több száz hektáron, hagyományos szántóföldi növényekkel foglalkozik, őszi árpát, kukoricát, repcét és étkezési mákot termel.

Hogyan sikerült az év, milyen lesz a kukorica?

"Mi itt 35-40 aranykoronás földeken gazdálkodunk, átlagos években szokott összejönni 10-12 tonnás hektárnokénti átlagtermés a kukoricában, de csapadékosabb évben minden erőfeszítés nélkül tudunk elérni 14-15 tonnát is. Az idei termést nehéz megtippelni, mert soha nem láttunk még ilyen szinten kiszáradt állományt, de szerintem maximum 2-3 tonna lesz". Nehéz eldönteni, hogy mi legyen, mert ugyan vannak csövek a kukoricán, de nagyon kicsik, a szemek pedig összesültek. Most úgy gondolja, megvárja az aratást, de az is nagy kérdés, hogy ebből egyáltalán mennyit tud majd betakarítani a kombájn. Április óta nem volt normális mennyiségű csapadék, az az alkalmanként lehulló 3-5 mm pedig semmire sem elég, hiszen nagyon magas volt a hőmérséklet és állandóan fújt a szél, magas volt az UV sugárzás, alul és felül is megégtek a kukoricák.

"Mi nem egy olcsó technológiával dolgozunk, alaposan megtervezett tápanyaggazdákodási tervünk van, és mindig mindent megadunk a növényeknek". Jó években ez be is hozza az árát. Idén viszont nagy kérdés, volt-e értelme ennyi pénzt beleölni, a kukoricánál biztos, hogy nem.

A repce esetében a válasz viszont: igen!

Repcét minden évben vetnek, igazi sikernövénynek tekintik, mivel minden évben sikerül is a teljes területet betakarítani, és általában nagyon jó hozamokkal. "Számomra is meglepetés, ami az idén történt, 3,8-4 tonna körüli repcéket tudunk termelni itt, nekem az idei évben 4 tonna felett lett az átlagtermés".

repce

Folyamatos kártevők elleni védekezés és tápanyagutánpótlás folyékony lombtrágyákkal – ez segített az aszály átvészelésben – Fotó: Shutterstock

Zoltán azt mondja, amikor február 24-én kitört a háború, egyértelművé vált, hogy az olajos növények kereslete kiugró lesz, ezért mindent megtettek a repcéért. Mi is az a minden? Minden egyes növényvédelmi beavatkozás során folyékony tápanyagot (lombtrágya) is kapott az adott fenológiai fázisnak megfelelő összetételben. A repcét szerinte eleve intenzíven érdemes termelni, az idén is, ahogyan elvetették, onnantól folyamatosan nyomon követték, hogy mire van szüksége a növénynek. Ebben a csapadékszegény, száraz, meleg időszakban a folyékony lombtárgyákkal sikerült átlendíteni a nehezén a repcét.

Őszi búzát nem termel, mutatjuk, hogy miért

A békési gazdálkodó a kalászosok közül már csak őszi árpával foglalkozik, mert azt mondja, annyi paraméterre vizsgálják a búzát, hogy mindig van egy olyan, ami nem felel meg, amivel lefelé lehet mozdítani a felvásárlási árat. Árpát intenzíven termelnek, ugyanazt a figyelmet kapja meg, mintha búza lenne. Többszöri gombaölő szeres kezelést kap, megfelelő tápanyagszintek mellett, okszerű gyomirtást. Az elmúlt években 9-10 tonnás árpákat sikerült összehozni, voltak kiugró eredmények is, amikor 200 hektár áltagában 10 tonna felett volt a hozam. Az idei év sem lett rossz az aszály ellenére, 8 tonnás átlagot hozott, valószínűleg pont a legkritikusabb időszakban érkezett egy kevés csapadék.

Étkezési mák: jól indult, de végül kiritkult az állomány

Nagyon kevesen foglalkoznak már mákkal hazánkban, nem régen írtunk arról, hogy a területek jelentősen lecsökkentek. Zoltán szívügyének tekinti a mákot, mivel máktermesztési felügyelőként (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye) kezdte pályafutását néhány évtizeddel ezelőtt.

"A mák nagyon jól indult, ősszel időben elvetettük, a vetés után pár nappal kapott esőt, és el is kezdett sorolni. Viszont azt követően egy hónapig nem volt csapadék, és ez a növény rendkívül gyámoltalan a kelés időszakában, ki is ritkult az állomány, de parazstbecsületből megtartottam. Összeségében 6 mázsás hektáronkénti termés lett, ami elég gyenge, hiszen 10-12 mázsát szinte mindig sikerült elérni, de volt már példa két tonnás termésre is hektáronként" – összegezte a termelő.

Így indul a következő szezon

"Én körülbelül a háború kitörésének másnapján elkezdtem inputanyagokba fektetni a pénzemet, komplex műtrágyákból és karbamidből bevásároltam" – mondja Zoltán.

Szintén kardinális kérdés, hogy az üzemanyaghelyzet hogyan alakul, szerinte meglehetősen ellentmondásos a kép, hiszen a traktor a kúton 480 forint tankolhat, viszont a saját telepre kivitt gázolajat piaci áron kapja. "Ilyen száraz talajokat megmunkálni 700-800 forintos gázolajjal nem olcsó mutatvány", ennek ellenére a repcének már előkészítették a területeket. Árpa után vetik, megtörtént a tarlóhántás, majd egy középmély lazítást, hengerezést végeztek. Hogy mikor fogják elvetni, az attól függ, hogy mikorra várható eső. Mint mondta, annyira szárazak a talajok, hogy nagy rizikót nem vállalnak a vetéssel, ha esik rá valami, akkor majd kikel, csak úgy megindulni a talajnedvességtől viszont nem tudnak a magok, mivel egyáltalán nincs víz a talajban jelenleg.

"A műtrágya ott marad, a vetés és a vetőmag árát bukom el, de ugyanezt mondhatom az őszi mák esetén is, ha nem sikerül. Viszont, ha nem vetünk, akkor nem is aratunk" – jegyezte meg a termelő.

Öntözés?

A gazdálkodó összegzése szerint már 2021-ből úgy fordultunk 2022-re, hogy megközelítőleg 150 mm csapadék hiányzott, erre jött a május óta tartó száraz időszak, széllel, magas hőmérséklettel. "Meg se merem saccolni, hogy most mennyi csapadék hiányzik. Azokban a csatornákban, ahol mindig is volt víz, most semmi sincs. Mi ezekből a csatornákból tudnánk öntözni. A fúrt kútból való öntözés is szinte lehetetlen, rendkívül alacsonyan van a talajvíz, lecsökkentek a kutak vízhozamai."

A termelő elmondása szerint egyébként voltak többen a térségben, akik ugyan tudtak öntözni, de előfordult, hogy inkább felhagytak vele, ugyanis láthatólag nem hozott eredményt. Olyan erős sugárzást és hőt kapott a kukorica, hogy több területen öntözéssel sem lehetett rajta segíteni, pontosan ugyanolyan siralmas állapotban vannak egyes öntözött táblák, mint az öntözetlenek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tapasztalatokról ebben a cikkünkben írtunk: Gazdainterjú: Közeledik a vetés ideje, de víz nélkül miben lehet reménykedni?

Kövesd, hogyan alakul az aszályhelyzet, a legfrissebb információkat ebben a cikkben gyűjtjük: Aszálytérkép és friss hírek az aszályról: légy képben, hol, mekkora a baj!