Minden paradicsomnövény kibocsát egy jellegzetes aromavegyületet (illatanyagot), amely bizonyos védelmet nyújt a baktériumok támadásaival szemben – írja a phys.org hírportál.

paradicsom

Képes megelőzni a fertőzések kialakulását is – fotó: pixabay.com

A spanyol Valenciai Politechnikai Egyetem (UPV) kutatói – több más spanyol kutatóhellyel együttműködve – megvizsgálták ennek, a „hexenil butanoát"-nak (HB) nevezett vegyületnek a növényvédelemben történő hasznosítási lehetőségét.

A HB hatásmechanizmusának tanulmányozása során megállapítást nyert, hogy ez a vegyület a növény vízháztartásában is szerepet játszik, éspedig a párolgást szabályozó pórusok (sztómák) záródásaitól függetlenül fejti ki hatását, sőt a HB képes kiküszöbölni a sztómákba behatoló fertőzéseket is.


Ez azt jelenti, hogy a HB vegyület koncentrációjának növelése önmagában is enyhítheti a növény szárazság okozta tüneteit, és javíthatja annak termőképességét, amint azt a spanyolországi tapasztalatok a legutóbbi súlyos aszály során igazolták.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a HB más haszonnövények, például a burgonya védelmében is kedvező hatást fejt ki, és megnövelheti a penészgombaként ismert, súlyos fertőzést, illetve  jelentős veszteségeket okozó Phytophthora infestans elleni rezisztenciát. Mindezek az eredmények alátámasztják a HB természetes vegyület növényvédelemben való használatát célszerűségét.

A spanyol csapat kutatási eredményeit a Horticultural Research folyóiratban tették közzé.