Az október első napja lezárta a záporokban, zivatarokban bővelkedő szeptemberi időjárást, és a hónap első hetére csökkenő csapadékhajlam jellemző. A hidegfront hozott néhány szelesebb napot, és ezzel szárazabbra fordult az időjárásunk. A hőmérséklet nem esett vissza, 20 fok körül maradtak a nappali maximumok, csak az éjszakai minimumokban észrevehető a csökkenés.

Adama

A kalászosok vetése halad, de a csapadék következtében gyorsan kelnek a gyomok

Az elmúlt héten az eső szinte mindennap esett, ami miatt az őszi munkák kis időre leálltak. Így a napraforgó és a kukorica betakarítása a héten a legtöbb helyen szünetelt. Sőt, sajnos néhol még azt is megfigyelték, hogy a sok eső hatására a kukoricacsőben csíráznak a szemek.

A kalászosok vetése a csapadéktól függően halad. A már elvetett állományokban a csapadéknak köszönhetően gyorsan kelnek és fejlődnek a gyomok. Több helyen erőteljes T4-es gyomnövénykelés volt tapasztalható, amibe az árvakelésű napraforgó is beletartozik.

napraforgó

Erőteljes a T4-es gyomnövények kelése a sok eső hatására – fotó: Adama Hungary Zrt.

A repcedarazsak kártétele várhatóan emelkedni fog

Az őszi növényvédelem feladatait nagy részben meghatározza az őszi káposztarepce. Az időben vetett táblák állománya szépen növekszik, zömében már 4-6 leveles állapotúak. Mostanra általában megerősödtek az állományok, az esők sokat segítettek a fejlődésben, így a bolhák lassan visszaszorulnak.

repce

A káposztamoly lárvája és levéltetvek a repce levelén – fotó: Lepres Luca

A repcedarázs (Athalia rose) imágók rajzanak és tojást raknak, így kártételük még várhatóan emelkedni fog. Folyamatos megfigyelés szükséges, mert az álhernyók a fejlődésük előrehaladtával egyre nagyobb étvággyal táplálkoznak, és 2-4 álhernyó/m2 már veszélyes és védekezést kíván.

Emellett a káposztamoly (Plutella xylostella) lárvái és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyói is betársultak a levélzet fogyasztásába. A levéltetvek egyelőre csak kis kolóniákat alakítottak (zöld őszibarack-levéltetű - Myzus persicae) ki a leveleken, de kedvező időjárásban gyorsan felszaporodnak. Mivel ez a kártevő terjeszti a tarló-sárgaságvírust, ezért a kolóniák számának és méretének növekedése esetén a védekezés indokolt ellene.

A betegségek is megjelentek már, a repceperonoszpóra (Peronospora brassicae) egyelőre gyenge fertőzést ért el, de a foltok sporulálnak, ami nedves körülmények között a fertőzés erősödéséhez vezet. Szintén nedves körülmények között fertőz a fómás levélfoltosság (Leptosphaeria maculans), így a rendszeres állományszemlézés továbbra is erősen ajánlott.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.