"Október – a legszárazabb őszi hónap"

A középső őszi hónapunk igazán nagy szélsőségektől még mentes, amennyiben az átlagos értékeket nézzük a hőmérsékleti diagramon, ám az is feltűnhet, hogy az éjszakai órákban már fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, sőt a hónap második felében akár keményebb fagy is előfordulhat.

A hónap legmagasabb hőmérsékletét, 32.9 °C-ot 1932. október 1-jén, Szerepen (Hajdú-Bihar megye) mérték. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -16.8 °C-ot 1920. október 31-én, Túrkevén (Jász-Nagykun-Szolnok megye) mérték. Érdekességként említjük meg, hogy a havi hőmérsékleti rekordokat tartó két település légvonalban egymástól csupán 33 km-re van (mindkettő az Alföld középső részén helyezkedik el).

időjárás-grafikon

Október havi klimatikus hőmérsékleti adatok – forrás: MeteoPlaza

Mint azt említettük, október a legszárazabb őszi hónap. No, azért nem kell valami extrém dologra gondolni, hisz nem az ősz a legszárazabb évszakunk, és a havi átlagos csapadékösszeg közel jár az éves csapadékösszeg egy hónapra eső átlagos értékéhez (ami majdnem pontosan 50 mm), az októberi havi csapadékösszeg országos átlaga ugyanis 47 mm.

A csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem egyenletes, a Dunántúl déli részén szokott esni a legtöbb (átlagosan 53-56 mm), és az Alföld északi vidékein a legkevesebb (sokéves átlagban 38 mm körüli érték) eső.

időjárás-grafikon

Október havi klimatikus csapadékadatok – forrás: MeteoPlaza

Az előrejelzés készítésekor még nem ért véget szeptember, de az már így is látszik, hogy hazánk nagy részén igen kiadós mennyiségű csapadék hullott a hónap folyamán, amire nagy szükség volt már a nyári aszály okozta csapadékhiány miatt.

Folytatódik vajon a csapadékos időjárás októberben is, vagy igaza lesz a statisztikának, és ez a hónap valóban szárazabb lesz?

Lássuk, mit mutatnak az előrejelzések!

Október 1-9.:

Igen mozgalmas időjárással kezdődik a hónap. Szombaton, október 1-jén, még a térségünket elhagyó hullámzó front okoz elsősorban a keleti területeken esőt, záport, zivatart, majd az éjszaka érkező újabb hidegfront vasárnap vonul át felettünk.

időjárás-grafikon

Hónapnyitó hidegfront kevés csapadékkal, erősebb lehűléssel – forrás: MeteoPlaza

Ez a front kevés helyen okoz csapadékot, de a megerősödő széllel az itt lévőnél hidegebb levegő áramlik hatására a Kárpát-medencébe, emiatt a következő hét első napjaiban hűvösebbre fordul az idő. Felhőátvonulások zavarják majd a napsütést, zápor, zivatar több helyen kialakulhat, napközben élénk, olykor erős lesz a szél. Az ország nagy részén 20 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.

A hét közepén nyugodtabbra fordul az idő, egy-két napig a Közép- és Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon alakítja időjárásunkat, melynek áramlási rendszerében néhány fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk. A hét közepén emelkedik a nappali felmelegedés mértéke is, a legmelegebb órákban 20 fok körül alakul a hőmérséklet.

Nem tart azonban ez sem sokáig, mert a hét végén, pénteken újabb hidegfront vonul át felettünk, emiatt a hét utolsó napjaiban ismét csökken a hőmérséklet. A mai előrejelzések alapján drasztikus lehűléstől azonban nem kell tartanunk, és az ország nagy részén komolyabb csapadék sem valószínű.

időjárás-grafikon

Újabb ciklon érkezik, újabb „száraz hidegfronttal" – forrás: MeteoPlaza

Október 10-16.:

Csendesebb, nyugodtabb időben lesz részünk ezen a héten, ugyanis időjárásunkat alapvetően a Nyugat- és Közép-Európa felett kialakuló magasnyomású rendszer alakítja. Zavartalan napsütésre ezekben a napokban sem számíthatunk, hisz az Észak-Európa felett vonuló frontok súrolják térségünket, felhőzetük időnként benyúlik majd hazánk fölé, de számottevő csapadék nem várható.

Folytatódik az ilyenkor megszokott hőmérsékletű időjárás, a hajnalok hűvösek lesznek, helyenként fagypontig is csökkenhet a hőmérséklet, a nappalok sem lesznek már nagyon melegek, de azért a délutáni órákra megközelíti a 20 fokot a hőmérséklet.

időjárás-grafikon

Kontinensünk nagy részének időjárását anticiklon alakítja, a változékony időt okozó ciklonok tőlünk messze, északon vonulnak – forrás: MeteoPlaza

A hét utolsó napján már a változás jelei mutatkoznak időjárásunkból, észak felől egy gyors mozgású hidegfront közelíti meg ekkor hazánkat.

Október 17-23.:

A hidegfront hétfőn kevés csapadékkal, megerősödő szél kíséretében átrobog felettünk, mögötte a héten több hullámban érkezik fölénk hideg levegő, emiatt változóan felhős időnk lesz, naposabb és felhősebb időszakokkal, számottevő csapadék nélkül. A tartós hideg levegő beáramlásának köszönhetően tovább csökken a hőmérséklet, alacsonyabb lesz az éjszakai minimális és a délutáni csúcshőmérséklet is. Éjszaka többfelé megközelíti, eléri a fagypontot a hőmérséklet (a talaj mentén sokfelé várható fagy), és a délutáni órákban is csak 10-15 fok között lesz általában a hőmérséklet.

időjárás-grafikon

A hét elején érkező, gyors mozgású hidegfront komolyabb csapadék nélkül vonul át felettünk – forrás: MeteoPlaza

Október 24-31.:

Hazánk időjárását a hónap utolsó napjaiban a Kelet-Európai-síkság felett megerősödő anticiklon határozza meg. A hét elején erőteljes déli áramlással az itt lévőnél több fokkal melegebb levegő áramlik fölénk. Azt gondolhatnánk, hogy ennek hatására jelentősebben melegszik az idő, sőt esetleg beköszönt az eddig nélkülözött "Vénasszonyok nyara".

Sajnos az évnek ebben a szakaszában már sokkal inkább jellemző, hogy a magasban érkező meleg levegő kedvez a ködképződésnek, és ennek hatására a reggeli órákra képződő köd napközben ugyan feloszlik majd, hazánk nagy részén hosszabb időre is kisüt a nap, ám a nappali felmelegedést a köd jelentősen visszafoghatja. Szerintünk ebben az időszakban már ez lesz a jellemző időjárás. Vagyis a ködös hajnalokat napos-felhős idő követi. Éjszaka fagypont, délután 15 fok közeli hőmérséklet valószínű.

Nyugat-Európa felett kialakul ugyan egy észak-déli irányban hosszan elhúzódó, hullámzó frontrendszer, ami lassan közeledik majd felénk, de ezzel egy időben gyengül, oszladozik is, nagyobb hatással nem lesz időjárásunkra, a hónap végéig marad a késő őszies, csendes idő.

időjárás-grafikon

A hét elején fölénk érkező meleg levegő hatására párássá váló időjárást konzerválja a Kelet-Európára rátelepedő anticiklon – forrás: MeteoPlaza

A hónap utolsó napjaira az anticiklon fokozatosan gyengül, leépül, ami előrevetíti egy változékonyabb novemberi időjárás esélyét.

Összefoglalás

Annak ellenére, hogy a hónap folyamán több időjárási front is átvonul majd felettünk, összességében mégis veszít mozgalmasságából időjárásunk. A hónap elején még a szeptemberben megszokott frontátvonulásos, csapadékos időt gyorsan felváltja az anticiklonokra jellemző nyugodtabb, csendesebb, őszi idő.

A frontok ritkábban érkeznek majd térségünkbe, és szárazabbak is lesznek, emiatt az október kimondottan száraznak, csapadékszegénynek ígérkezik. A frontok mögött viszont megérkezik a hideg levegő, emiatt zömében az ilyenkor elvárhatónak megfelelő vagy kissé az alatti hőmérsékletre számíthatunk.

A hónap utolsó napjaiban sem várható lényeges változás, a fő nedvességforrást csupán a lecsapódó hajnali pára, köd jelenti majd, kiadósabb eső továbbra sem valószínű, és a hőmérséklet sem emelkedik, marad a viszonylag hűvös idő.