A magyarországi repcetermesztés az elmúlt 15 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Ezek a változások a termesztés technológia számos elemét érintették: a talajművelést, a vetést és a tőszámot, a gyomszabályozást, a tápanyag-utánpótlást. A repcét megtámadó kórokozók jelentősége is megnőtt, mert a vetésforgóban szereplő egyéb növények (napraforgó, borsó, szója, stb.) is gazdanövényei számos repcét károsító betegségnek. Most az egyik legfontosabb növényvédelmi beavatkozás ideje érkezett el: a virágzáskor fertőző kórokozók elleni védekezés.

A legjelentősebb ezek közül a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, amely komoly veszélyt jelent a betakarítható termés mennyiségére és minőségére, és az ellene való védekezés rendkívül fontos a repce jövedelmezőségének szempontjából. A gombaölő szer repcében történő pontos kijuttatásának időzítése azért fontos, mert a szklerotínia fertőzés megindulása - kedvező környezeti adottságokat feltételezve (nedves levélfelület, páratartalom, hőmérséklet), az elvirágzott-lehulló sziromleveleken kezdődik. A kijuttatás célja a hullásnak indult sziromlevelek minél tökéletesebb befedése gombaölő szerrel.

A Propulse® egyik összetevője a fluopiram, hatása a kórokozó gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, gátolt a csíratömlő megnyúlása a levél felszínén, továbbá leáll az apresszóriumok képződése és a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe. A fertőzést követő kijuttatás esetén – felszívódó tulajdonságának köszönhetően – a fluopiram megakadályozza a kórokozó további növekedését a növény belsejében és a sporulációt is gátolja. A készítmény másik összetevője a protiokonazol, amelynek köszönhetően a gombafonalak növekedése és a spóratömlő megnyúlása nagymértékben gátolt.

A virágzáskori gombaölőszer-alkalmazás egyik pozitív fiziológiai mellékhatása, hogy éréskor a repcebecők szilárdabbá válnak. A kísérletek eredményei szerint a gombaölő szerekkel kezelt repceállományok nem csupán egészségesebben érnek be, hanem a rossz időjárás miatt megkésett betakarítás esetén a becők korai felpattanásával összefüggő hozamveszteség is csökken. Összevetve más termékekkel a Propulse® ebben a tekintetben is kimagasló eredményekkel vizsgázott.

Súlyos fehérpenészes szárkorhadás tünete repcében

Egészséges repcetarló a Propulse kezelés után

A készítmény engedély okiratának kiterjesztését - napraforgó és kukorica gombabetegségek elleni védelmére hamarosan jóváhagyja az engedélyező hatóság.

A Propulse® használata az egészséges növényállomány, a jó minőségű, magasabb terméshozam mellett 2017-ben plusz egy előnnyel jár: az SGS  Hungária Kft. által végzett, mintavétellel egybekötött minőségi vizsgálattal. A Propulse – mérve jó! akció szabályzata és további információk az agro.bayer.co.hu/propulse web oldalon érhetők el.

Tudnivalók a Propulse® alkalmazásához:

• Propulse dózis: Repce - 1,0 liter/ha

• Permetlé mennyiség: legalább 250 liter/ha. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amely ebben az esetben, a legjobban durvacseppes fúvóka segítségével biztosítható. Az optimális eredmény érdekében a kijuttatási sebességet is megfelelően kell megválasztani úgy, hogy lehetőleg ne haladja meg a 8 km/óra sebességet.

Kiszerelés: 5 literes kanna, (gyűjtő csomagolás 4x5 liter)

Esőállóság: 1 óra

Szerforma: Szuszpoemulzió (SE)

Keverhetőség: A Propulse® az eddigi ismeretek alapján a legtöbb, kereskedelmi forgalomban elérhető növényvédő szerrel keverhető rovarölő szer: pl. Biscaya. Általánosságban minden tankkeverékre igaz, hogy minél többféle termék kerül a keverékbe, annál nagyobb a különféle rendellenességek kockázata (kicsapódás vagy enyhe fitotoxikus hatás). A Propulse® esetében a repce virágzáskori kezelésekor nem szabad a permetléhez 30 l/ha karbamid-ammónium-nitrát oldatnál többet adni. Többkomponensű keverékeknél (3 vagy több szer keverése esetén) nem szabad 15 l/ha karbamid-ammónium-nitrát oldatnál többet a permetléhez adni, különben fitotoxikus tünetek jelentkezhetnek.