A terület növekedésével párhuzamosan a termesztése is egyre intenzívebbé vált. Erről és az okszerű tápanyag-ellátás tapasztalatairól kérdeztem Lukács József növénytermesztési üzletág igazgatót, aki a Galgamenti Szövetkezet termelését irányítja Turán. A gazdaságunk 2800ha szántóföldön folytat növénytermesztést, ebből az idén 400 ha volt a repceterület. A repcét termeltetési szerződés keretében termeljük a Kite Zrt. részére. A termés egy részét a szerződés miatt lekötöttük, a fennmaradó részt a jelenleg kialakult kedvező piaci áron szeretnénkértékesíteni.2009-ben a csapadékszegény időjárás miatt komoly erőfeszítést igényelt a repce számára optimális magágy elkészítése.

 

A technológia első és igen fontosmozzanata a búza elővetemény lekerülése után, a szalma lehordása az állattenyésztés számára. Ezt követi a talajmunka első fázisa a tarlóhántás Váderstadt Carrier 820 géppel. A munkaművelet lényege, a csapadék megőrzése. Ezt sekélyen, mulcshagyó módon végezzük, és a végén egy henger zárja le a talajfelszínt. A tarlóhántást középmélylazítás követi 35-40cm mélyen, utána ismét Carrier ami a felszakadt hantokat aprítja és újra lezár. Vetés előtt ismét adtunk egy „Carrier-t”, így sikerült a körülményekhez képest viszonylag jó magágyat készíteni. Július és augusztusban nagyon kevés csapadék volt, és az átlagosnál több volt a hőségnapok száma, ami ugyancsak megnehezítette a magágy készítést.

 

Az optimális vetésidő a tavalyi évben eltért a szokásos időponttól. Az augusztus végén és szeptember első napjaiban elvetett repcék kelése volt a legjobb, az augusztus végi esőnek köszönhetően. Utána számottevő csapadék már csak októberben volt. A technológiában nagy hangsúlyt fektetünk a tápanyag visszapótlásra. Az őszi alaptrágya kiválasztásnál fontosnak tartom, hogy az összetétel és a tápelemek aránya kövesse a növény igényét. Ez a gyakorlatban a repcénél azt jelenti, hogy alap esetben kálium túlsúlyos összetételt választunk. Természetesen az AKG programnak megfelelően elvégezzük a talajvizsgálatot, és a szakvélemény tükrében döntünk. Az őszi alaptrágya kiválasztásnál arra törekszünk, hogy a műtrágya tartalmazza repce számára fontos kén, magnézium és bórt elemeket is. Mivel a repce termésének akár a 70%-a már ősszel determinálódik a növényben, ezért a helyes tápanyag- ellátást már ilyenkor el kellkezdeni.

Alkalmazott üzemi technológia:


Őszi alaptrágya: Yara Mila
7-12-25+mikroelemek 250kg/ha
Vetés időpontja: 2009.09.01-02.
Vetőgép: Váderstadt Rapid
Hibrid: Triangle
Őszi preemergens gyomirtás:
Command +Devrinol

 

 

Kelés után, a száraz időjárás miatt védekezni kellett földibolha ellen, itt Decis Mega-t használtunk. A technológia része a regulátorozás is, melyet 6-8 levél állapotban végeztük tebukonazol hatóanyaggal. Tavasszal a siker egyik fontos eleme, a beavatkozások jó időzítése mind a növényvédelem és tápanyagellátás terén. A tavaszi fejtrágyát megosztva két részletben adjuk a repcének. Itt kénes nitrogént használunk, amely NS 26-13 összetételben tartalmazza a hatóanyagokat. A szárormányos elleni védekezésnél, YaraVita Brassitrel lombtrágyát juttattunk ki 3l/ha dózisban. Ez a termék nagy mennyiségben tartalmazza az olajos növények fejlődéséhez szükséges mikroelemeket. A zöldbimbós állapotban, a repcefénybogár elleni védekezésnél juttattuk ki a második lombtrágyát, a bortartalmú YaraVita Bortrac-ot 2l/ha dózisban.

 

Virágzáskor rovar és gomba ellen is védekeztünk. A sok csapadék miatt jelentős volt a gombák fertőzési nyomása, különösen a sclerotíniára kellett figyelni. Fungicides védelemre Pictor-t , rovar ellen Biscayat juttattunk ki. Az állomány jól fejlett egészséges volt tavasszal. Viszont a májusban lehullott 200 mm feletti csapadék akadályozta a növényvédelmi munkákat. Ezt tovább nehezítette 150mm júniusban. A desszikálást június 27-28-án sikerült elvégezni. Sajnos az idei év sem felhőtlen számunkra, mert ugyan a repce jó termést mutat, de összességében nehéz év előtt áll a Szövetkezet, mert 2800 ha-ból közel 600ha-t sújtott az ár és belvíz, és ez komoly kiesést okoz a cégünknek.