Nem felejthetjük el azt a tényt, hogy több, nagy gazdasági károkozásra képes faj (pl. kukoricamoly – Ostrinia nubilalis, amerikai kukoricabogár – Diabrotica v. virgifera) kártételét megfelelő agrotechnikával/vetésváltással hatékonyan kordában tudjuk (tudnánk) tartani. Ugyanakkor ez a lehetőség mára már nagy kihívássá vált, mivel a kukorica hazánk szántóterületének több mint egynegyedét elfoglalja, illetve a leszűkült vetésforgó lehetőségek (többek között a napraforgó, repce térnyerése) miatt a vetésváltás nehezen megoldható.

A megváltozott körülmények – kukorica nagy részaránya, időjárásban bekövetkezett változások stb. – következtében számottevően növekszik a csövet károsító kártevők jelentősége tábláinkon. A mostohább időjárási körülmények – főleg a nyári hőségnapok számának növekedése és az aszályperiódusok hosszabbodása – hozzájárulnak ahhoz is, hogy egyre gyakrabban találkozunk a megszokottól eltérő kárképekkel.

Ilyenek pédául:

- A gyapottok bagolylepke lárva a megszokott csőcsúcsi rágás helyett a csőalapi résztől furakodik be a csőbe és a csuhélevelek védelmében károsítja a szemeket.

- A kukoricamoly lárvája a szár károsításával szemben előnyben részesíti a kukoricaszemeket.

Mindezen mennyiségi károkon túl sok esetben számottevőbb a károkozás következtében fellépő minőségi kár. A károsított szemeken gyakran telepszenek meg ún. másodlagos kórokozók (Fusarium spp., Aspergillus spp.). Ezen szaprofiton gombák veszélye abban rejlik, hogy az általuk termelt mikotoxinok humán és állategészségügyi kockázatot jelentenek. Ma már többen ajánlják, hogy a gombakórokozók ellen kezeljük fungiciddel a területünket. Személyes szakmai meglátásom szerint azonban először a kiváltó okot kellene orvosolnunk. Védekezzünk a fertőzési kaput nyitó károsítók ellen! Több termelőtől kaptam az előző években olyan információt, hogy mikotoxin okán került visszautasításra az eladásra szánt tétel.

Az utóbbi években segítette az egyre növekvő rovarkártételt az a tény is, hogy gyakran a termelők ökonómiai megfontolásból nem végzik el a szükséges kezelést. Nem kérdés a beavatkozás nagy értékű hibrid-előállító területeken (legtöbbször az előállíttató kötelezően el is rendeli a védekezést), ugyanakkor siló és takarmány-előállításban ez sajnos még nem általános!

Mindezen tényeket elemezve vezette be a Sumi Agro Kft. a hazai kukorica rovarölőszer piacra az Inazumát. A termék két eltérő hatásmódú hatóanyag gyári kombinációja

(100 g/kg acetamiprid + 30 g/kg lambda-cihalotrin), amely magában egyesíti az azonnali markáns taglózó hatást és a hosszú hatástartamot.

A védekezés időzítésénél mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kukoricamoly esetében fő cél legyen a tojásrakás megakadályozása. Ehhez szükséges a rajzás megfigyelése fénycsapdával vagy szexferomon csapdával. A kezelést a rajzáscsúcshoz minél közelebbi időpontban végezzük!

Kukoricabogár esetében cél a bogarak tojásrakás előtti gyérítése, valamint a bibeszálak lerágásával okozott termékenyülési gondok elkerülése.

Gyakorlati tapasztalatok alapján a védekezés szükségessége legtöbb évjáratban a címerhányás körüli időpontra esik, így az sem elhanyagolható szempont Inazuma esetében, hogy munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Hibridkukorica vetőmag előállításra gondolva a címerezési munka a permetlé beszáradását követően zavartalanul folytatható.

A permetezést, a minél jobb borítás érdekében nagy lémennyiséggel (400-500 l/ha), földi géppel (hidastraktor) ajánlatos kivitelezni.

Az Inazuma-ban található piretroid hatóanyagnak köszönhetően a lepermetezett károsítók azonnal elpusztulnak, vagy a növényi felületen érintkeznek a még be nem száradt permetlé cseppel, amely szintén mortalitást eredményez. Repellens hatásának köszönhetően, az újboli betelepedést – időjárási körülményektől függően – 1-2 napon keresztül gátolja. Felszívódó hatóanyagának köszönhetően pedig a kezelt növényből táplálkozó károsítók ellen is több napos (1 hetes) védelmet nyújt.

Abban az esetben, ha ez még mindig nem lenne elegendő, (pl. annyira elhúzódó a rajzás)  a kezelés két hét eltelte után megismételhető.

A leírt szempontok alapján bátran ajánljuk minden kukoricatermesztőnek az Inazuma-t, hogy ne a rovarokkal és következményükkel kelljen számolni!

Kisjuhász Roland

www.sumiagro.hu