Az online kereskedés gyors térhódítása az 1990-es évtized második felétől figyelhető meg. A technikai haladás a nagyközönség számára is lehetővé tette az olcsó és közvetlen hozzáférést a megbízható elektronikus kereskedési rendszerekhez. Mind több és több online brókercég verseng egymással az árak és szolgáltatások terén: ma bárki, szinte bárhonnan valós idejű kereskedési adatokhoz juthat, és megbízásait azonnal teljesítik. A nem tőzsdetag kereskedőknek is megadatott az azonnali végrehajtás és pillanatok alatt elérhető lett mindazon információ, amelyhez a hozzáférés korábban csak kevesek kiváltsága volt.

Az Egyesült Államokon kívül ma már szinte minden határidős és opciós árupiac kizárólag elektronikus kereskedési platformokat használ (pl. a BÉT áruszekciójában 2007-ben szűnt meg a nyílt kikiáltásos kereskedés).

A nagyobb intézmények jellemzően saját maguk fejlesztik elektronikus kereskedési platformjaikat, bár előfordul, hogy az egyik árutőzsde a másiktól veszi át a technológiát (pl. az e-CBOT, a Chicago Board of Trade elektronikus kereskedési platformja hosszú éveken át a londoni LIFFE Connect rendszert használta), illetve a fiatalabb tőzsdék némelyike külső szoftverfejlesztő céget bíz meg a feladattal.

A határidős árupiacokon alkalmazott első (globális) elektronikus kereskedési platform a Globex volt, amelyet még egy 1987-ben született döntés nyomán 1992-ben vezetett be a CME. Az első generációs Globex a Reuters hírügynökség hálózatát használta. A második generációs Globex, amely a párizsi MATIF által kifejlesztett Nouveau Systeme de Cotation (NSC) módosított változata, 1998-ban indult. A Globex forgalma 2004 októberében lépte túl az egymilliárd kontraktust.

A modern technikának köszönhetően ma már bárki képes az árajánlatok, az aktuális hírek és piaci információk óriási adatmennyiségét az interneten keresztül fogadni és továbbítani. A 2000-es évtizedben robbanásszerűen megnőtt azon befektetők és kereskedők tábora, akik sokkal vonzóbbnak találják a megbízások saját kezűleg, online szolgáltatás keretében történő elhelyezését, semmint közvetítőre bíznák magukat. Az elektronikus kereskedési rendszerek olcsóbbak, gyorsabbak és gyakran megbízhatóbb forrásai az információnak, mint a hagyományos személyes üzleti kapcsolatok.

Az elektronikus kereskedés térhódításának fontos következményei vannak, amelyeket röviden az alábbiakban foglalhatunk össze:

  • csökkent az üzletkötés tranzakciós költsége;
  • nőtt a piacok likviditása;
  • még inkább kiéleződött a verseny a piacok között;
  • javult a piacok átláthatósága;
  • szűkült a vételi és eladási árrés.
EUR 337.16 Ft
USD 305.9 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]