A forward szerződés (forward contract) egy vagyontárgy rögzített áron és meghatározott jövőbeli időpontban történő átruházásáról kötött megállapodás. A szerződés tárgyát képező áruféleség jóval az üzlet nyélbe ütése után cserél gazdát, nem úgy, mint egy azonnali ügyletnél.

Például:

  • a termelő és a feldolgozó képviselője szeptember 20-án megállapodnak abban, hogy a termelő december 1. és 21. között 500 tonna, vagyis napi 1 kamion kukoricát szállít be a feldolgozó telephelyére 54
  • a feldolgozó pedig a beszállított áru – szerződésben részletezett minőségi és egyéb diszkontokkal csökkentett, illetve prémiumokkal növelt – ellenértékét legkésőbb a következő év január 15-ig a termelő számlájára átutalja. 

 

Persze a forward ügyletek lehetnek ennél bonyolultabbak, kifinomultabbak. Nézzünk egy gyakorlati példát németországi vagy olaszországi exportra: eladó és vevő megállapodnak több ezer tonna termény leszállításáról adott időpontig. A teljes mennyiséget 1 000 tonna körüli tételekre bontják (ez kb. egy uszállyal vagy irányvonattal leszállítható mennyiség), és ezeket a szállítást megelőzően, egy előre rögzített időpontig külön-külön árazzák be. A tételek felére az eladó, felére a vevő kezdeményezheti az ár megállapítását. Mindketten ugyanattól a brókercégtől napi jegyzési információkat (pl. FOB Rajna bázis vagy milánói tőzsde) kapnak. Amikor az egyik fél úgy gondolja, hogy számára elfogadható az aktuális árszint, azt jelzi a brókercégen keresztül a másik félnek. A másik fél vagy elfogadja ezt az árajánlatot, vagy szintén árajánlatot tesz (ez a gyakoribb). Ha a másik fél is árajánlatot tesz és a két árajánlat között csekély a különbség (pl. legfeljebb 1 EUR/tonna), rendszerint létre jön az üzlet, hiszen valamelyik vagy minkét fél könnyen enged. Ha azonban a két árajánlat között nagyobb a differencia (több mint 1 EUR/tonna), akkor mindkét fél köteles elfogadni a brókercég által az eladónak aznap továbbküldött vételi árajánlatok átlagát. A vételi és eladási árajánlat közötti „tűréshatárt” (a példánkban 1 EUR/tonna) a felek szerződésben rögzítik. Az egyes tételeket tehát a megadott időpontig bármikor be lehet árazni, a felek ily módon próbálják csökkenteni a kedvezőtlen irányú árváltozás kockázatát.

A forward szerződés előnye az azonnal ügylettel szemben, hogy mindkét fél számára lehetővé teszi a tervezést.

A forward szerződés jellemzője, hogy nem szabványosított, ezért nem átruházható, ugyanakkor rugalmas, vagyis a szerződő felek egyedi igényeire szabható, de egyben kockázatos is, hiszen a teljesítésre (áru leszállítása és ellenértékének kifizetése) az eladótól és a vevőtől független harmadik fél nem vállal maradéktalanul garanciát.

EUR 336.17 Ft
USD 304.61 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]