A tőzsdén kívüli, ún. másodlagos piacot OTC (over the counter) piacnak hívjuk. Az OTC piac kevésbé szabályozott, mint a tőzsdei kereskedés.

Pénzügyi berkekben OTC piac alatt többnyire a számítógépes hálózaton keresztül működő bankközi piacot értik. A bankközi OTC piacon csak bankok és más közvetítők, brókercégek közreműködésével lehet részt venni. A közvetítők a megbízásokat az ügyfelektől a „pulton keresztül” kapják. A piac közvetlen szereplői, akik rendelkeznek a kereskedéshez szükséges eszközökkel és jogosítványokkal, online számítógépes kapcsolatban állnak egymással, és egy a célra kifejlesztett rendszer segítségével kötnek üzleteket.

A tőzsdén kívüli származtatott ügyletek alkalmazása a legkülönfélébb áruféleségek árkockázatának kezelésében robbanásszerűen elterjedt a 2000-es évtizedben. Az OTC derivatívák népszerűségének okait a következőkben foglalhatjuk össze:

  • a kontraktusokat a vállalkozások egyedi kockázati profiljához lehet igazítani;
  • a fedezeti pozíciók után nem kell naponta kiigazítani a letéti számlát;
  • olyan kontraktusokkal lehet kereskedni, amelyeket vagy nem jegyeznek az árutőzsdéken, vagy ha igen, piacuk likviditása elégtelen.

Az OTC piacok speciális termékei a swap és a swaption kontraktusok.

EUR 337.16 Ft
USD 305.9 Ft

Agrárpiaci hírek

AGROmashEXPO

[bezárás x]