Az agrárminiszter a Spirit FM Exkluzív című műsorában azt mondta, mivel hamarosan elkezdődik az aratási szezon, a gazdák elkezdik felszabadítani a tárolókapacitásokat, ami megállíthatja a gabonaárak emelkedését.

Hazánk mezőgazdasága 20 millió ember ellátására képes, így ellátáshiánytól nem kell tartanunk, az élelmiszerárak emelkedése viszont nálunk is hatalmas ütemű, aminek oka alapvetően az, hogy mindenhez energia, földgáz, kőolaj és munkaerő kell, a háború viszont teljesen átszabja a körülményeket.

Nagy István szerint „minden a háborúra vezethető vissza". Mivel emelkedik a gabona ára, ezért a kenyér és az állati takarmány ára is, drágulnak a hústermékek is.

Emellett azonban azt is elmondta, hogy a gabona meredek drágulásának „most egy darabig biztosan vége van" Magyarországon, véleménye szerint ugyanis a hazai árpa és a búza jó állapotban van.

A nemzetközi piacon kialakult egy „pánikhelyzet" az orosz-ukrán háború miatt. A globális gabonaexport 30-40 százalékát adó Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa miatt Ukrajnában ragadtak a termények, és hiányoznak a világpiacról, ez vezetett a terményárak drasztikus megemelkedéséhez.


Magyarország ezért is döntött a gabonaexport esetleges korlátozásáról. Sok termelő az árak folyamatos emelkedésére számítva még most is visszatartja a termést, ám az aratási szezon közeledtével el kell kezdeniük az értékesítést, ami megállíthatja majd a drágulási folyamatot.

(Forrás: atv.hu)

Milyen lesz az idei termés?

Jósolni természetesen nem tudunk, de az év eleje óta tartó csapadékhiány miatt valószínű, hogy az ország keleti részében alacsony termésátlagok lesznek. Az árpaaratás első eredményeiről már írtunk: Békés megyében jelentősen az átlag alatt alakul a termésmennyiség, ami a vízhiány számlájára írható.

Indexkép: Pixabay