Ezen belül búzából 25-26 millió, kukoricából 35, árpából pedig 7,9 millió tonnát várnak – írja az ukrinform.ru, orosz és az agrarheute.com, német hírportál. Fentieken túlmenően a burgonya és az egyéb zöldségfélék becsült termése meghaladja a 20-20 millió, a cukorrépáé pedig a 9 millió tonnát.

búzatermés

Az USDA aktuális előrejelzése a világ búzaterméséről – forrás: Agroinform/Terménypiacok

Igor Petrasko, agrárminiszter bejelentette, hogy az ukrán kormány támogatni és ösztönözni kívánja a gabonafélék termesztését és exportját, ugyanakkor a lakosság ellátását fontosabbnak tartja az exportnál, amelynek adatait egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni.

Szerinte a kivitel mennyiségének meghatározásához megalapozott és az illetékes szervek között kellően összehangolt döntésekre van szükség. Ezért a minisztérium a gabonakereskedők szervezeteivel egy megállapodást írt alá, amely meghatározza az export lehetőségeit és feltételeit, az ellátáshoz szükséges árualap indokolatlan kiárusításának elkerülése és a kényérgabona-árak elfogadható szinten tartása érdekében.

A májusi esőzések jelentősen megemelték a kukorica terméskilátásait (39 millió tonnára), így ebből a termékből az export akár a 35 millió tonnát is elérheti.

kukoricatermés

Az USDA aktuális előrejelzése a világ búzaterméséről – forrás: Agroinform/Terménypiacok