2024. június 6-án a korai őszi árpákkal elindult az idei betakarítási szezon. A rendkívüli időjárás következtében ilyen korai ez az időpont – közölte Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Kalászos növények – fókuszban a minőség Agroinform webináriumon.

A Homokhátság szántóföldjein szintén megkezdődött az őszi árpa betakarítása.

"Úgy tűnik, az őszi árpát többért lehet eladni, mint ahogy prognosztizálták. Ez idő tájt tonnánként 55–58 ezer forintot kínálnak érte a felvásárlók" – mondta Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör alelnöke a baon.hu-nak.

Már dübörögnek a kombájnok a magyar táblákon

Már dübörögnek a kombájnok a magyar táblákon – Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogy "a jelek szerint viszonylag jól fizet majd a június 25-e táján kasza alá érő búza is, amelynek szemterméséért tonnánként 70–75 ezer forintot ígérnek a felvevők. A repcemagra 160–180 ezer forintra tudnak szerződni jelenleg a gazdák. Sajnos ez a növény keveset ad idén. Kora tavaszon a meleg és a szárazság okozta stressz a vegetáció mihamarabbi befejezésére késztette a növényeket. Az állomány viszonylag gyorsan elvirágzott, kevés oldalhajtás nőtt a szárakon, összességében meglehetősen gyenge volt a becők megtermékenyülése. Átlagosan egy-két tonna mag várható hektáronként."


"Az utóbbi három év gabonapiacához képest az ősziekre, tavasziakra ajánlott jelenlegi felvásárlási árak már többé-kevésbé elfogadhatóak, nagyobb gazdasági biztonságot nyújtanak a termesztőknek. A tavasziak védelme azonban a betakarításig még sok kiadással járhat" – emelte ki a gazdakör alelnöke.

Mindeközben a terménypiacokon éppen megtorpanni látszik a búza árának növekedése.