Augusztus végén a Budapesti Nagybani Piacon a hazai burgonya termelői ára 35-38 százalékkal volt drágább, mint tavaly ugyanebben az időszakban, így a 135–165 Ft/kg sávban változott fajtától függően.

Zöldségek termelői árának változása

A paradicsom szintén jóval drágább, mint tavaly nyár végén, sőt, az előző héthez képest is emelkedett minden paradicsomfajta termelői ára. A 15 mm+ koktélparadicsom bruttó termelői ára megint elérte a 1250 Ft/kg, a fürtös paradicsom pedig 42-53 százalékos emelkedéssel már a 570-612 Ft/kg sávba emelkedett. A gömbparadicsomot általában 450–490 Ft/kg termelői áron értékesítették.

Terményárak

A kukorica minden másnál jobban drágult – Fotó: pixabay.com

A tölteni való (TV) édes paprika termelői ára 300-370 Ft/kg, a lecsópaprika termelői ára pedig 235 Ft/kg. A 33. heti 1000 Ft/kg árhoz képest a 34. héten 825 Ft/kg-ra csökkent a kaliforniai paprika termelői ára, azonban a csökkenés ellenére is 3 százalékkal drágább, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A belföldi termesztésből származó, lédig sárgarépa termelői ára 200 Ft/kg. Ennyi volt az előző héten, sőt egy évvel ezelőtt is. A lédig petrezselyemgyökér 700 Ft/kg ára sem változott a termelői piacon az előző héthez képest, viszont 40 százalékban drágább, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A cukkini, a patiszon, a sárgarépa és a petrezselyem leggyakoribb termelői ára a nagybani piacokon

A cukkini, a patiszon, a sárgarépa és a petrezselyem leggyakoribb termelői ára a nagybani piacokon – Fotó: AKI

A a Budapesti Nagybani Piacon vöröshagyma szintén tartotta az árát az előző héthez képest, viszont fajtától függően 12-14 százalékkal drágább lett, mint egy évvel ezelőtt. A tökfélék közül a cukkini ára sem változott az előző héthez képest, még mindig 300 Ft/kg, a patisszon ára viszont kilogrammonként 45 Ft-ot csökkent, így most 255 Ft/kg. Ehhez képest Debrecenben a cukkini kilogrammonkénti termelői ára fele volt a budapestinek, a petrezselyemgyökér pedig 21 százalékkal drágább.

Az étekzési búza heti termelői ára Magyarorszgáon

Az étekzési búza heti termelői ára Magyarországon 2021-ben jóval magasabb, mint 2020-ban vagy 2019-ben – Fotó: AKI

Gabonák és iparnövények termelői árának változása

Az AKI jelentése szerint a fehércukor világpiaci átlagára 2021 júniusában 385 EUR/t volt, nem változott lényegesen a májusihoz képest. Ezzel szemben a gabonafélék továbbra is a csúcsokat döngetik. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 76,3 ezer Ft/t, 40 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt augusztus végén.

A takarmánybúza termelői ára 71,3 ezer Ft/t, szintén 40 százalékkal drágább, a takarmánykukoricáé pedig 79,1 ezer Ft/t forint/tonna, 67 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban.

A takarmánybúza heti termelői ára Magyarországon

A takarmánybúza heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon – Fotó: AKI

A repcemag termelői ára is emelkedik: 188,1 ezer Ft/tonna, 48 százalékkal magasabb, mint egy éve, az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 172,7 ezer Ft/t és „csak” 61 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Azért „csak” mert 2020 nyár végéhez viszonyítottan a kukorica jóval többet drágult.