Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján augusztus első hetében a Budapesti Nagybani Piacon a legdrágább paradicsomfajta a 15mm+ koktélparadicsom. Bruttó termelői ára 1000 Ft/kg, viszont az Olaszországból érkező import koktélparadicsom bruttó ára 964 Ft/kg. A legolcsóbb paradicsomfajta pedig a 40-47 mm-es gömbparadicsom, ami már csak 300 Ft/kg.

A paprikafajátk közül a kaliforniai paprika a legdrágább – Fotó: pixabay.com

Az elmúlt héthez képest minden paradicsomfajta termelői ára esett, de a legkisebb árcsökkenést a 47mm+ fürtös paradicsom produkálta. Ennek ellenére 357 Ft/kg-os árával már 16 százalékkal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. A koktélparadicsom – mind a 15mm+, mind a 15mm- méretű – termelői ára csökkent az elmúlt héthez képest, azonban még 8-11 százalékkal még mindig drágábbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Augusztus első hetében a kaliforniai paprika bruttó termelői ára 1000 Ft/kg. Ugyanannyi, mint az előző héten és 11 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. A paprikafajták árában a szezonnak megfelelően várnánk az esést, de nincs jelentős csökkenés, sőt lecsópaprika ára 15 százalékkal drágult az elmúlt héthez képest. A termelők viszont nem túl boldogok, hiszen tavaly ilyenkor a lecsópaprika bruttó termelői ára 280 Ft/kg volt, most viszont csak 220 Ft/kg és ez bizony 21 százalékos csökkenés. Persze, ez a 220 Ft/kg-os ár még mindig kedvezőbb, mint a múlt heti 190 Ft/kg.

A tölteni való édes paprika bruttó termelői ára mérettől függően 250-350 Ft/kg között mozog. Az előző héthez képest csak pár forintot változott az ára, de az egy évvel ezelőtti árakhoz képest 22-33 százalékkal olcsóbb.

Az előző héthez képest hiába csökkent az ára 160 Ft/kg-ra a fehér fejes káposzta ára még így is 68 százalékkal drágább, mint tavaly. A vörös fejes káposzta bruttó termelői ára is csökkent és a 32. héten 180 Ft/kg-nál ált meg és ez is jóval drágább, mint tavaly.

A burgonya, a kelkáposzta, a gumós zeller ára csökkent még az elmúlt héthez képest, viszont mindegyik magasan meghaladja az egy évvel ezelőtti bruttó termelői árat. Az elmúlt hétehez képest emelkedett a padlizsán, az uborka, a cukkini, a karalábé, a fokhagyma bruttó termelői ára, viszont a padlizsán 393 Ft/kg-os bruttó termelői ára 18 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

A gömbparadicsom, a tölteni való paprika, a kígyóuborka és a görögdinyne termelői árai

A gömbparadicsom, a tölteni való paprika, a kígyóuborka és a görögdinnye leggyakoribb termelői árai a nagybani piacokon – Fotó: AKI

A görögdinnye bruttó termelői ára is csökkent az előző héthez képest. A magvas–gömb–sötétzöld 146 Ft/kg, a magvas-hosszú-csíkos pedig 120 Ft/kg. A sárgadinnye bruttó termelő ára viszont emelkedett, de nagyjából fele annyi, mint tavaly. A zöld húsú sárgadinnye 240 Ft/kg a Budapesti Nagybani Piacon, míg a sárga húsú változat 180 Ft/kg. Az őszibarack ára mérettől és fajtától függően 500 Ft/kg és 800 Ft/kg között mozog, az előző héthez képest minimálisan változott az ára. Viszont az 51-61 mm-es, sárga húsú őszibarack az előző év azonos időszakához viszonyítva 64 százalékkal drágább. Tavaly augusztus elején 365 Ft-ot, idén 600 Ft-ot kell egy kilogrammért fizetni. Augusztus elején a nektarin termelői ára 658 Ft/kg és megjelent a csemegeszőlő is a termelői piacon és 600-700 Ft/kg-os bruttó termelői árral nyitott.