Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet olajnövénypiaci jelentése alapján készült.

Magyarországon csökkent a szója ára

A Tallage tájékoztatása szerint 2023. január 13. és február 10. között az USA-ból származó szójabab azonnali exportára az egyes jegyzési határidők esetében különböző mértékben, 20-30 dollárral emelkedett. Az árnövekedés mögött az élénk exportkereslet áll.

Brazíliában és Argentínában a termény azonnali exportára viszont csökkent. Szintén olcsóbban lehetett értékesíteni a terményt Ukrajnában, a nyugati határra szállított azonnali termény ára 20 dollárral alacsonyabb, 465 dollár/tonna volt február 10-én. A chicagói árutőzsdén a szójabab márciusi jegyzése 561–569 dollár/tonna tartományban mozgott február 13. és 24. között.

szója ára

A szójabab különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2022–2023) – Ábra forrása: AKI

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 201,2 ezer forint/tonna volt február harmadik hetében, ami 7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A szója ára az utóbbi egy évben 2022 októberében volt a legmagasabb, az AKI adatai szerint akkor 260 ezer forint körül lehetett eladni tonnáját, viszont most a gabonafélékhez hasonlóan a szója ára is csökkenő tendenciát mutat Magyarországon.

A szója iránti kereslet jelentős, a szójatermesztés előnyeiről, lehetőségeiről EBBEN a cikkünkben írtunk.

Csökkent a repcemag világpiaci ára

A Tallage szerint – az oroszországi kivételével – csökkent a repcemag világpiaci ára január 13. és február 10. között, amihez hozzájárult:

  • az ausztráliai rekordtermés,
  • a nagyobb indiai repceterület és a jó termésvárakozások,
  • valamint a kanadai canola iránti alacsony kereslet.

Oroszországban a feldolgozók élénk kereslete, valamint a Kína és Fehéroroszország felé irányuló nagy mennyiségű export miatt a termény spot piaci ára 13 dollárral 448 dollár/tonnáig emelkedett.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag termelői ára 215,8 ezer forint/tonna volt február harmadik hetében, az egy évvel korábbit 7 százalékkal múlta alul.

repce ára

A repcemag heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

A párizsi árutőzsdén a repcemag májusi tőzsdei elszámolóára 542 euró/tonnáig ereszkedett február 13. és 24. között, február 28-án 528,25 eurón zárt a repceár.

15 százalékos mínuszban van a napraforgó ára az egy évvel ezelőttihez képest

A napraforgómag világpiaci ára a repcéhez hasonlóan csökkent, Ukrajnában azonban a kereslet élénkülése miatt a nyugati határra szállított napraforgómag spot piaci ára emelkedett valamelyest.

napraforgó ára

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 194,1 ezer, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 193 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők február harmadik hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) termelői ára átlagosan 193,1 ezer forint/tonna volt, ami 15 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti árszinthez képest (2022. júniusában pedig 330 ezer forintos átlagárat jegyzett fel az AKI). A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag márciusi jegyzése 255 ezer, a májusi 259 ezer forint/tonna volt február 13. és 24. között.

Még több terménypiacokkal kapcsolatos hírt és adatot találsz a Terménypiacok rovatban.

Indexkép: Envato