Elkeserítő helyzet uralkodik a magyar gabonapiacon, rendkívül visszaestek a felvásárlási árak, de egyébként vevőt is nehéz találni a magyar kukoricára és búzára, hiszen van bőven olcsóbb, ukrán áru. A hivatalos adatokról megérkezett az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése, az alábbiakban foglaljuk össze a legfontosabb információkat a hazai és a nemzetközi terménypiaci folyamatokról.

Így alakul a búza ára

2023 első januárjának adatai szerint a Rouenba (FOB) érkező malmi búza azonnali exportára 9 dollárral 317 dollár/tonnára mérséklődött, a március–májusival 318–320 dollár/tonnáért kereskedtek január 6. és február 3. között. A búza ára Németországban csökkent a legnagyobb mértékben ebben az időszakban az alacsony exportkeresletnek köszönhetően.

A február elejéig tartó egy hónapos időszakot nézve elmondható, hogy az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza spot piaci ára 3 dollárral emelkedett.

Argentínában ebben az időszakban még szintén emelkedett a malmi búza azonnali exportára, az alacsonyabb 2022-es termés miatt 380 dollár/tonnára. Ezzel egy időben az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB) 6 dollárral (305 dollár/tonna), a 11,5 százalék fehérjetartalmúé 8 dollárral (298 dollár/tonna) volt alacsonyabb. Romániában és Bulgáriában 313 dollár/tonnáért értékesítették az azonnali szállítású terményt ugyanekkor.

A chicagói árutőzsdén a búza márciusi jegyzése 260 dollár/tonnáig ereszkedett a megfigyelt tőzsdenapokon, azaz február elejéig.

A búza különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2022–2023) – Ábra forrása: AKI

Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény márciusi jegyzése 280–300 euró/tonna tartományban alakult, a február 27-i záróár pedig már csak 277,5 euró/tonna.

A legfrissebb adatokról pedig a Bloomberg összefoglalójában az olvasható, hogy

jelenleg 17 hónapos mélypont közelében van a búza ára a bőséges kínálatnak köszönhetően.

Árak Magyarországon

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 104,4 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit mindössze 7 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 99 ezer forint/tonna áron mozgott ebben az időszakban.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

Annak ellenére is csökken a kukorica ára az USA-ban, hogy rosszak a terméskilátások

A Tallage tájékoztatása szerint az USA-ban megtermelt kukorica azonnali exportára 5 dollárral 301 dollár/tonnára csökkent január 5. és február 2. között annak ellenére, hogy az USDA legfrissebb jelentésében csökkentette a kukorica terméskilátásait.

Argentínában a hónapok óta száraz időjárás miatt – az átmeneti esők ellenére – a kukoricatermés a vártnál alacsonyabb lehet, emiatt a márciusi szállítású termény kikötői ára (FOB) 6 dollárral, a májusi 4 dollárral, sorrendben 305 és 298 dollár/tonnára nőtt. 3-13 dollárral emelkedett a kukorica ára Brazíliában, Ukrajnában, Bulgáriában, Romániában, Franciaországban február elejéig.

A chicagói árutőzsdén 256 dollár/tonnáig csökkent a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt időszakban.

A kukorica különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén (2022–2023) – Ábra forrása: AKI

Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény márciusi tőzsdei elszámolóára 289 euró/ tonnáig csökkent, a február 27-i záróár pedig 279,5 euró/tonna.

Magyarországon 100 ezer forint alatt van a kukorica átlagára

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 92 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február harmadik hetében, ami az egy évvel korábbit 3 százalékkal múlta felül.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

Indexkép: Envato