A mechanikus gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai termesztésben eddig is csak így lehetett, de már a hagyományos növénytermesztésben is a reneszánszát éli! A 2,4D hatóanyag évtizedekkel ezelőtti megjelenése óta csak a vegyszeres kezelés jelenti a megoldást a gyomok kikapcsolására.

Az idők azonban változnak. Az egyre költségesebb vegyszerhasználat hatékonysága csökkent az utóbbi időkben és most már az európai politika nézőterébe is került. Az engedélyeztetési eljárások megszigorodtak, a termesztési szempontból fontossá vált hatóanyagok kijuttatási engedélyét a hatóság nem mindig hosszabbítja meg. Az EU Bizottság az „Európai Zöld Megállapodás" keretében már 50%-al csökkentené a növényvédő szerek felhasználást. Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a kémiai megoldások még lehetségesek, a precíziós gépi gyomirtás lehetőségével egyre többen barátkoztak már meg.

lemken

Lemken EC-Weeder sorközművelő gép – fotó: LEMKEN Magyarország

A kameratechnika az igazi különbség

A Lemken EC-Weeder sorközművelő gép kitűnik a versenytársai közül. Annak ellenére, hogy a Lemken opcióként lehetőséget ad a művelőelemek egyéb módon történő vezérlésére is, mint a külső kezelő általi manuális sorkövetés vagy egy sorérzékelő beépítése, a legtöbb termelő az ipari teljesítményű IC-Light kamera általi automatikus vezérlést választja.

A saját fejlesztésű eszköz felismeri a zöld különböző tónusait és megkülönbözteti a színspektrum több mint 65000 féle színét. A műszer képes menet közben azonosítani és megtanulni a kultúrnövény adott színárnyalatát, amit a LED munkalámpák segítségével sötétben is ugyanúgy érzékel.

lemken

Az EC-Weedernél a munkasebesség felső határa akár 15 km/h is lehet – fotó: LEMKEN Magyarország

A kezelőterminál, a számítógép és a párhuzamos profilkeret közreműködésével vezérli a kamera a maximális sebességgel haladó munkagép kapáit melyek akár 2 centiméterre is megközelíthetik a kultúrnövény szárát. A terminál kezelőfelülete intuitív kialakítású, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen menet közben is a beállításokban korrekciókat végezni. A traktor vezetője tud a vezetési feladatára koncentrálni. A technika nem fárad el, többórás munkavégzés után sem hibázik és nem okoz kárt a művelt kultúrában.

Ma már a területteljesítmény kiemelkedően fontos szempont. Az EC-Weedernél a munkasebesség felső határa akár 15 km/h is lehet. A gyorsaság nagyon fontos, hiszen a sorközművelésre rendelkezésre álló idő egyes években nagyon rövid, a gazdaságok mérete pedig egyre nő. Az Isobus-os csatlakozás által a traktor antennáját használva automatikus szakaszvezérlésre is van lehetőség.

A munkavégzés minősége is fontos elvárás. A Lemken felhasználva a Steketee által évek alatt összegyűjtött tapasztalatokat, bármilyen növénykultúra sorközművelésére tud megoldást. Különböző kapaelemek, védőelemek, boronák, ujjas kapák, töltögetőelemek szolgálják a gyomszabályozás sikerét a sorokban és a sorközökben egyaránt. A munkagép minden eleme „Made by Lemken", ami egy már mindenki által ismert minőségi standard.

lemken

Az Isobus-os csatlakozás által a traktor antennáját használva automatikus szakaszvezérlésre is van lehetőség – fotó: LEMKEN Magyarország

60% költségcsökkentés és hatékonyságnövelés sávpermetezéssel

Amelyik gazdaság nem hagyatkozik teljes mértékben a mechanikus gyomirtásra, annak további lehetőség kapás kultúrákban a sávpermetezés. A mechanikus és kémiai gyomirtás kombinációjával jelentősen csökken a vegyszerköltség és lehetővé válik a termésnövelő anyagok hatékonyabb felhasználása.

A Lemken szakemberei felajánlják a teljeskörű együttműködésüket és tanácsadásukat a precíziós sorközművelő gép méretezésében, személyre szabásában. A precíziós mechanikus gyomirtás lehetősége új fejezetet nyit a szántóföldi növényvédelemben!

További információ a Lemken gépekkel kapcsolatban:

http://www.lemken.com/hu

Póczik Balázs
Értékesítési vezető
+36 30 748 5380
poczik@lemken.com

Marosi Roland
Értékesítési vezető
+36 30 852 5787
r.marosi@lemken.com

lemken