Dél- Korea megerősítette azt a hírt, miszerint, 1.4 millió sertés élve eltemetéséről döntöttek. A száj- és körömfájás novemberben bukkant fel az Észak-Gyeongsang tartományban található Andong városa melletti állattartó telepeken, majd gyorsan terjedni kezdett. Mivel a ragály veszélyezteti az élelmiszer-előállítás biztonságát, illetve az ország húsexportjára is jelentős hatással van, az illetékesek kénytelenek voltak bejelenteni ezt a drasztikus lépést: a teljes állomány mintegy 12%-át pusztítják el. Ez úgy zajlik majd, hogy az állatokat nagy kamionokban elszállítják és hatalmas gödrökben élve eltemetik őket.


Kim Jae-hong állatorvos, a Szöuli Nemzeti Egyetem professzora szerint ez a járvány az eddigi legkomolyabb Korea története során. “Nehéz lenne megjósolni, mikor sikerül megfékeznünk a kór terjedését, de most a legfontosabb tennivaló az, hogy folyamatos ellenőrzés alatt tartsuk a fertőzött telepeket és alaposan fertőtlenítsük a környéken közlekedő járműveket” – nyilatkozta a doktor.
A terv miatt tiltakozott több állatvédő szervezet, köztük a PETA is, ami igyekszik online kampányokkal hangot adni felháborodásának. A szervezet kifogásolja, hogy miért nem vakcinázzák inkább az állatokat, bár a hírek szerint 1.2 millió sertés esetében használtak oltóanyagot. Utóbbi módszer azonban nem tökéletes megoldás, ugyanis a kórokozó könnyen változik, számos módosulata van, és ezek mindegyike ellen külön szérummal kellene védekezni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden fertőzött egyed esetében azonosítani kellene a vírus típusát, ami voltaképpen lehetetlen, legalábbis többmilliós állományoknál.


A száj- és körömfájás elsősorban a párosujjú patások körében terjedő betegség, leginkább a szarvasmarha-, juh- és sertéstelepek számára jelent óriási veszélyt. A rendkívül ragályos kór gyorsan terjed és bár nem feltétlenül halálos, könnyen az állat elhullását eredményezheti. Akár ember is elkaphatja, de a mi esetünkben csak nagyon ritkán bizonyul halálosnak. (Agrárkamara)