„Hagyomány, megbízhatóság, szakmaiság.” E három kulcsszóval jellemezte az immár 21 éve működő Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár töretlen sikerét Fekete Balázs, a Hódmezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója kedden, az ünnepélyes keretek közt megtartott díjátadó ünnepségen, melyen két kategóriában, összesen 38 beérkezett pályamű közül jutalmazták a legjobbakat.

„Minden ágazat számára egyre fontosabb ez a kiállítás, mert minden évben egyre többen jelentkeznek a termékdíj pályázaton” – mondta köszöntőjében Antal Gábor, a Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója, mivel idén a növénytermesztési kategóriában 17, az állattenyésztési területen pedig 21 pályázat érkezett. Ezek színvonala évről-évre növekszik, ami a rangos szakmai zsűri elégedettségét és döntési nehézségét is fokozza. „Így már csak a jó időt kell megrendelni”, mivel az április 25-27. közti kiállítás előkészületei jó ütemben haladnak.

A több mint két évtized alatt az ország egyik legrangosabbá vált szakmai rendezvényén idén is azok a kiállítók lesznek jelen, akik a magyar mezőgazdaságért dolgoznak és a magyar mezőgazdaságból szeretnének megélni. Fekete Balázs, a Hódmezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója hangsúlyozta, hogy továbbra is hűségesek maradtak azokhoz az elvekhez, melyeket az első években lefektettek, így most is a hagyomány, a megbízhatóság és a szakmaiság jegyében telnek a kiállítási napok.

A jelentkezők száma is évről-évre emelkedik, az ipari kiállítók közül idén már 290 cég lesz jelen, de az állattartók száma is 200 fölött jár. Épp ezért vált indokolttá kiállítási terület bővítése, azt pedig már csak érdekességként jegyezte meg, hogy az idei látogatókat egy új kiállítási főkapu is várja majd. A kapu szimbolikus jelentésű, hiszen szárnyak nélküli, vagyis mindig nyitva áll a látogatók előtt. (Mintáját egy, a gazdaság területén a XIX. század végén működő szakoktatási intézmény korabeli fotójáról vették.)

A díjakról

Hagyomány, hogy hódmezővásárhelyi, de legalábbis Csongrád megyében élő és alkotó művész készíti el a Termékdíj Nagydíját és kategória-díjait, melyet rendszeresen igyekeznek valamilyen állatmotívumhoz kötni. Idén Návai Sándor hódmezővásárhelyi szobrászművész készítette el a sárkányölő Szent Györgyöt mintázó szobrot, aminek apropóját a György nap másnapján nyíló kiállítás adta.

Az illusztris ünnepségen a pályázati díjakat Antal Gábor és Fekete Balázs mellett állattenyésztés kategóriában a bíráló bizottság elnöke, Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója és Sipos József, a Bayer Hungária területi képviselője, a növénytermesztési bíráló bizottság tagja adta át.

Növénytermesztés

„Nagy öröm, hogy jelentős pályázati munkák érkeztek, érdekes, fejlődést mutató gondolatokkal, melyekben az innováció és a fejlődés is megjelent” – értékelte a pályamunkákat Sipos József, a növénytermesztési bíráló bizottság tagja, aki azt is hangsúlyozta, hogy a bírálásban a technológiai gazdaságosság, valamint a környezetvédelmi szempontok is meghatározó szerepet játszottak. Így technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika) és input anyagok (vetőmag, agro-kemikália, termesztéstechnológia) területén osztották meg a díjakat.

A növénytermesztés területén Nagydíjat kapott a Nitrogénművek Zrt. képviseletében Király József, a cég marketingosztályának vezetője elárulta, hogy pályázattal ugyan először indultak, de kiállítóként már régóta részt vesznek az alföldi rendezvényen. A Nagydíjban részesített Genezis NP Gold termékcsaládot januárban vezették be, ami azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a vetőmag mellé helyezve segíti annak egészséges fejlődését.

Állattenyésztés

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója értékelésében a magyar cégek kreativitására hívta fel a figyelmet. Megítélése szerint az állattenyésztésben a megújulás, valamint a cégeknél is a jobbnál-jobb technológiák alkalmazása figyelhető meg. Az állattenyésztés területén meghirdetett pályázaton is két kategóriában, a takarmányozás, illetve tartástechnológia terén hirdettek eredményt.

Az állattenyésztés kategóriában az UMB Feed Kft. és Ma-Ka Kft. részesült Nagydíjban. Az értékelt technológia a különböző baromfifajok takarmányozásában, az egész szemű búza etetésével hat pozitívan a termelési mutatókra.

DÍJAK

Növénytermesztés:

Technika-technológia:

1.UNICOMP Informatikai Kft., az AgroSense vezeték nélküli mezőgazdasági adatgyűjtő rendszeréért

2.AXIÁL KFT., a TONI-TELEMATICS ON IMPLEMENT- távdiagnosztikájáért

3.Agrárin Kft., az iTRAP az internetes rovarcsapda készülékéért

Elismerésben részesült:

AXIÁL KFT., KWS Magyarország Kft.és a Valkon Kft., Invest Gépkereskedelmi Kft.

Input anyagok:

1.Dalmandi Mezőgazdasági Zrt., a Hígtrágyák alapozott tápanyag gazdálkodás, öntözéses körülmények között című pályázatért

2.Gabonakutató Non-Profit Közhasznú Kft, a szegedi tritikálék a magyar mezőgazdaság szolgálatában című pályázatért

3.FITOHORM Kft., a Fitohorm Turbo Kálium termékért

Elismerésben részesült:

Pro Feed Kft., Organit Kft., EKO GEA Nejc Dordic s.p., Alltech Hungary Kft.

Állattenyésztés:

Agrár-informatika, tartástechnológia, állategészségügy és szaporodásbiológia:

1. ADEXGO Kft., VITAFORT Zrt., EXPERIMETRIA Kft., a FRESH-GO/DRENCH-GO takarmánykiegészítő termékcsalád és VITADEX  prototípus drencselő készülékéért

2. Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt., a Bonafarm mezőgazdaság komplex koca- és hízóintegrációjáért

3. Pro-Feed  Kft., Nanocid termékéért

Elismerésben részesült:

Vet-Nutrition-Consulting Kft., a Himel Magyarország Kft., a Vetasa Kft., az UNIPUR Kft., a Dorker Kft.

Takarmányozás:

1.Top Feed & Cargo Hungary Holding Zrt., az ENERGODÚS LECITIN, ENERGODÚS 40 LECITIN, PROTEMIX DRY és PROTEMIX MELADÚS DRY termékeiért.

2.Tolnagro Kft., az Amit szeretnek a méhek – Fortevit – az első magyar pollenpótló méhtakarmány koncentrátum

3.Alpha –Vet Állagyógyászati Kft., a Vitahorse Szuszpenzió Magas Huminsav tartalmú ásványi takarmány hobbi és versenylovak számára termékért.

Elismerésben részesült:

Argos-F Kft., Agrofeed Kft, Pro-Feed Kft.