A hungarikum kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) fennmaradása érdekében végzett magas szintű szakmai tevékenység folytatása mára elképzelhetetlen a modern tudomány eredményeinek és eszközeinek felhasználása nélkül.

megállapodás

Megállapodást ír alá Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetsége elnöke és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és január 11-én szerdán, Budapesten – fotó: univet.hu

A hungarikum kutyafajták védelmét és jóllétét célzó együttműködés jött létre

A magyar ebfajták fennmaradásának elősegítésére, valamint képességeik és genetikai diverzitásuk megőrzésére irányuló szakmai tevékenységük összehangolása érdekében írt alá megállapodást Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetsége elnöke január 11-én szerdán, Budapesten.

A hungarikum kutyafajták védelmét és jóllétét célzó együttműködés koordinátora az Egyetem részéről az Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központ.


együttműködési megállapodás

A hagyományos magyar kultúrán keresztül kívánják segíteni a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését – fotó: univet.hu

Fontos, hogy a tenyésztés folyamatosan megújuló tudásbázison alapuljon

A két szervezet közös tevékenységével elő kívánja segíteni azt a célt, hogy a magyar kutyafajták magyarországi állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől, illetve rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon.

Elengedhetetlen, hogy a tenyésztés folyamatosan megújuló tudásbázison alapuljon, rendszeresen szülessenek tudományos publikációk és a fajtamegőrzést szolgáló egyéb kezdeményezések.

Edukációs tevékenységüket összehangolják, szakemberek cseréjét vállalják és kölcsönösen együttműködnek a hazai állattartási kultúra, illetve az állatvédelem fejlesztése érdekében.

A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra eltűnésének megakadályozása érdekében, a hagyományos magyar kultúrán keresztül kívánják segíteni a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését, méltó módon képviselve a hungarikum minőség értékszemléletét.

Az Egyetem vállalta a hungarikum kutyafajtákat népszerűsítését

A szervezetek folyamatosan tájékoztatják egymást a tudományos eredmények alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a gyakorlati munka során szerzett tapasztalatokról. Sótonyi Péter hangsúlyozta, hogy az

Állatorvostudományi Egyetem a kutatási eredményei által elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését.

Az Egyetem azt is vállalta, hogy az egyetemi oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket.

A HUKOSZ vállalásait részletezve Fernandez Diaz Daniel elmondta, hogy a Szövetség többek között segítséget nyújt az Egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka és oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.

szobrok

Pogány Gábor Benő alkotásai – fotó: univet.hu

Érdekesség, hogy 2017 óta az Állatorvostudományi Egyetem campusának kertjében Pogány Gábor Benő szobrászművész jóvoltából megtalálható a kilenc magyar őshonos kutyafajta életnagyságú bronzszobra.