Az Európai Unió már 2004-től igyekezett ezt az eseményt is biztonságos keretben tartani: nem tiltotta, hanem bizonyos higiéniai és állategészségügyi feltételekhez kötötte1. Ez az irányelv egy idén meghozott végrehajtási utasítással szigorodott2. A ridegtartású vagy háztájiban nevelt sertések húsában előforduló Trichinella hatósági vizsgálatára 2015. augusztus végétől különös szabályok vonatkoznak. A Trichinella nemzetséghez tartozó fonalférgekkel, nematódákkal fertőzött hús elfogyasztása ugyanis az embereknél súlyos betegségeket okoz.

Nem vitatható tehát az újabb szigorítás jogossága, de mennyiben befolyásolja ez a háztáji, hétvégi disznóvágást, disznótort? Eddig ugyanis a disznóölésre meghívott állatorvos egyszerűen, mikroszkóppal is ellenőrizni tudta a hús kifogástalan minőségét. Ez mostantól csak laboratóriumban lehetséges, mesterséges emésztéses módszerrel történő vizsgálattal.

sertés

A téli időszakban a disznóvágás az egyik legnépszerűbb falusi tevékenység – fotó: Shutterstock

Az új előírás hátulütője az, hogy a mintát még hétköznap kell beküldeni a laborba – hiszen szombat-vasárnap ott sincs munka – miközben a teljes tételt hűtve kell tárolni. A még frissen pácolt, finom sonka és a friss, ropogós töpörtyű ezzel a múlté? Vagy a háztáji sertéseket is vágóhídon kell majd levágni, és onnan visszakönyörögni a félsertésekkel együtt a csemegének számító belsőségeket, vért?  Abban sem lehetek biztos, hogy a vágóhídról kiadott sertés valóban az én általam közel egy évig gondosan nevelt és etetett kedvenc-e. Még szerencse, hogy mi, magyarok nem tartjuk be szó szerint az ilyen előírásokat. El kellene gondolkozni azonban azon, hogy nem lenne-e célszerű olyan laboratóriumi ügyeleti rendszert létrehozni, amely hétvégén is elérhető.

Vonatkozó EU-rendelkezések:
1 Az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó különös szabályok megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 854/2004/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 18. cikkelyének 9-10. pontja
2 A Bizottság (EU) 2015/1375 végrehajtási rendelete (2015. augusztus 10.) a húsban előforduló Trichinella hatósági vizsgálatára vonatkozó különös szabályok megállapításáról