Phil Hogan mezőgazdasági biztos az utóbbi időben több alkalommal az európai húsfogyasztás növelését szorgalmazta, többek között megemlítve, hogy 15 millió eurót kellene fordítani az európai húspiac fejlesztésére – írja az euractiv. Ez a nyilatkozat figyelmen kívül hagyja az egészségügyi és táplálkozástudományi szervezetek ajánlásait, ezért visszatetszést váltott ki az EU agrárpolitika irányítóinak köreiben, akik éppen a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazzák.

Az utóbbiak véleménye és a FAO hivatalos állásfoglalása szerint ugyanis az állattartás – elsősorban a szarvasmarha tartás – nagymértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, az élővizek szennyeződésért és a talajok degradációjáért. Ugyanakkor a hústermelés – elsősorban export célú – növelésére irányuló törekvések több országban az állatjóléti és higiéniai előírások durva megsértéséhez,

az antibiotikumok túlzott mértékű használatához,

sőt időnként az emberi egészségre káros hústermékek forgalomba hozatalához vezettek. Európában több mint kétszer annyi antibiotikumot használnak fel az állategészségügyben mint a humán gyógyászatban.

hús

Az EU biztos a húsfogyasztás növelését szorgalmazza a szakértők ajánlását figyelmen kívül hagyva – fotó: Shutterstock

A fentiek alapján egyes tagországok már a húsfogyasztás korlátozását fontolgatják. Ezen túlmenően, a WHO megállapította, hogy felnőtt férfiak számára heti 600 grammnyi húsfogyasztás elegendő, amit már az EU tagországok mindegyike túllépett. A túlzott húsfogyasztás pedig

növeli a táplálkozásból adódó betegségek – többek között a rák – kockázatát,

és elhízáshoz, illetve a cukorbetegség kialakulásához vezet.

Ezért Phil Hogan állásfoglalása rövidlátónak, illetve veszélyesnek tekinthető, és kizárólag a nagybani állattartók és húsforgalmazók érdekeit szolgálja. Az Euractiv cikke – Phil Hogant cáfolva – a túlzott húsfogyasztás ellen számos egyéb érvet is felhoz, ezeket a következő mondatban lehet összefoglalni: „Az emberek táplálására szolgáló földek termékeiből állatokat hizlalnak, értékes forrásokat pazarolnak el, rombolják az élő környezetet és veszélyeztetik a jövő kenyerét csak azért, hogy az állattartók és a húsforgalmazók profitját növeljék“.