A naponta fogyasztott táplálékaink felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják, ezekben találhatók meg azon fehérjék, melyek az emberi szervezet számára a nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák, illetve vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A húsok és húskészítmények a megfelelő termékek és a helyes arányok megválasztásával jól beilleszthetők a mindennapi étrendbe, és fontos szerepük van a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai. Kedvező bennük az aminosavak aránya, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is említésre méltó, viszont zsírban szegények. Kedvező jegyeiket elkészítésük során is megtartják; sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyagtartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuknak köszönhetően önmagukban is süthetők, illetve a kész húsok zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint más, nem szárnyashúsoké.


Az ómega-3 zsírsavak

A zsírban szegény húsok előnyösebbek egészségünk szempontjából. A hús és a zsír mennyisége a takarmányok energia-, fehérje- és esszenciálisaminosav-tartalmától, valamint ezek arányától függ.

A fehérjében és esszenciális aminosavakban szegény, de energiában gazdag takarmányozás kedvez a hasűri, a bőr alatti és az izmok közötti zsírlerakódásnak, ellentétben a fehérje beépülésével és a húsképződéssel.

A többszörösen telítetlen zsírsavak közül az ómega-3 zsírsavakról köztudott a táplálkozásban betöltött védő szerepük; az állati eredetű táplálékok közül a halak, a vadon élő állatok és a csirke zsírjában vannak jelen ezen értékes zsírsavak. Ezek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, és vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

csirkecomb

A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai – fotó: Shutterstock

A szárnyashúsok jellemzői

Csirkehús

⦁ húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető,
⦁ izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények,
⦁ fehérjetartalma magas és teljes értékű,
⦁ zsírtartalmának eloszlása kedvező (a bőr alatt helyezkedik el, és így könnyen eltávolítható)
⦁ energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal,
⦁ jelentős a B-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban

Pulykahús

⦁ zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag,
⦁ bőr nélkül az energiaszegény diétát követők is fogyaszthatják,
⦁ jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma,
egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint a csirkehús,
• a pulykamell a legsoványabb húsok közé tartozik, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva kiválóan beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe

Libahús

• a liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk,
• zsírtartalma magas, energiatartalma a baromfitermékek között a legmagasabb

Kacsahús

Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak, elsősorban az ázsiai országokban, például Kínában, ahol a világ kacsaállományának 60-65%-át tartják, nem csupán hús-, hanem tojástermelés céljából is. Európában szinte kizárólag a húsát hasznosítják. Franciaországban a hús mellett még a kacsamáj fogyasztása jelentős.

Forrás: mindmegette.hu