Gázolaj árak 627 Ft Benzin árak 606 Ft EUR 396.83 Ft USD 370.78 Ft CHF 415.97 Ft GBP 469.48 Ft

Felhőkép

A felhőkép egy olyan vizuális megjelenítés, amely a felhők aktuális állapotát és mozgását leíró információkat tartalmaz, és amelyet a meteorológusok az időjárás előrejelzéshez használnak. A felhőkép radar általában az adott területen éppen látható felhőket ábrázolja, jelzi azok típusát, magasságát, vastagságát, kiterjedését és mozgását.

Időjárás előrejelzés - Látható fénytartomány
A látható fénytartományban készített kép (Vis 0.6), csak nappali használatra. Ezt látják az űrhajósok is.
Időjárás előrejelzés - Infravörös tartomány (IR 3.9)
Az IR 3.9 képek az infravörös tartományban készített képeket jelölik. Negatív színezésűek, vagyis a fényesebb, melegebb és a sötétebb-hidegebb területek színezését felcserélik, hogy a hétköznapi életben jobban megszokott fehér-felhő, fekete-derült felszín fogalmakhoz jobban közelítsen a kép.
Időjárás előrejelzés - Infravörös tartomány (IR 10.8)
Az IR 10.8 képek az infravörös tartományban készített képeket jelölik. Negatív színezésűek, vagyis a fényesebb, melegebb és a sötétebb-hidegebb területek színezését felcserélik, hogy a hétköznapi életben jobban megszokott fehér-felhő, fekete-derült felszín fogalmakhoz jobban közelítsen a kép.

Műholdas felhőkép radar

A felhőkép radar hasznos eszköz a meteorológusok számára, mivel segít az előrejelzéseket pontosabbá tenni, és észrevenni az időjárás változásait. A felhőképen megfigyelhető Magyarország területén lévő aktuális felhőtakarók és annak vastagsága.

A csapadéktérkép egy olyan hasznos eszköz, amelyet az időjárás előrejelzésében használnak azért, hogy a csapadékok helyét és intenzitását meg tudják határozni. A radar impulzust bocsát ki, majd méri a visszavert jel erősségét. Ennek eredménye a radarkép.

    A felhőzet három szintre bontható annak magassága szerint.
  • Alacsony szintű felhők
  • Közepes szintű felhők
  • Magas szintű felhők
  • A felhők nagyon változatosak lehetnek. A formájuk, a méretük, a magasságuk, a vastagságuk és a színezetük is eltérő lehet. A felhőknek különböző típusai vannak, amelyek különböző magasságokban és különböző időjárási jelenségekkel kapcsolatosak. A magasszintű felhőzetből legtöbbször nem esik csapadék.

További előrejelzésekhez nagy segítség a széltérkép is.Időjárás előrejelzés

Időjárás: Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt
Időjárás: Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt
Heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, de jégeső is lehet.
Megérkezik a hidegfront! Mutatjuk, milyen hatása lesz
Megérkezik a hidegfront! Mutatjuk, milyen hatása lesz
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 18 és 23 fok között valószínű.
Időjárás: Nehéz nap lesz! Vörösen villognak a riasztások

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]