A vasúti biztonság növelése

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől a vasúti biztonság érdekében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Közleményükben azt írták: a magyar rendőrség egységes nemzetközi műveletben vesz részt, a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 6. Rail Action Week elnevezésű akcióban.

Az akció során az abban részt vevő szervek 2022. szeptember 26-án 7 órától október 3-án 7 óráig végeznek fokozott ellenőrzést.

Az ellenőrzéssel szeretnék megelőzni azt is, hogy az utasok a mozgó vonatokra szálljanak fel, illetve le, valamint megelőznék a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekményeket. Kép: Rendőrség Facebook

Az ellenőrzéssel szeretnék megelőzni azt is, hogy az utasok a mozgó vonatokra szálljanak fel, illetve le, valamint megelőznék a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekményeket. Kép: Rendőrség Facebook

Rámutattak: Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságának fenntartására és fokozására. A RAILPOL által koordinált akció célja elsősorban a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértésének a megelőzése; a vasúti jelzőberendezések, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközök, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök megrongálásának a megelőzése.

Az ellenőrzéssel szeretnék megelőzni azt is, hogy az utasok a mozgó vonatokra szálljanak fel, illetve le, valamint megelőznék a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekményeket. Az ellenőrzés hetében a nevelési és oktatási intézményekben a vasúti közlekedés biztonságával foglalkozó előadásokkal hívják fel a figyelmet a vasúti közlekedés veszélyeire - írták.

A kihelyezett ellenőrzési pontokról a Traffihunter oldalán is lehetséges tájékozódni. Az infostart adatai szerint idén eddig másfélszer többen haltak meg a vasúti átjárókban, mint tavaly egész évben. Történt mindez dacára annak, hogy április közepén a MÁV figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampányt indított a vasúti balesetek visszaszorítása érdekében.

Biber Anett a MÁV szóvivője szerint nagyon szerény javuló tendencia tapasztalható 2022 év eleje óta. Ahogy mi is megírtuk szeptember 5-én hétfőn történt idén a 71. baleset vasúti közúti átjáróban, (2021-ben összesen 86 történt) és Bibák szerint az ilyen balesetek mindegyike elkerülhető lenne a Kresz-szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel - írta az infostart.hu.

(Forrás: MTI, Infostart.hu)