Főbb növényeink az őszi kalászosok, elsősorban őszi árpa és tritikálé, silókukorica, napraforgó és kisebb területen zöldségfélék.

A tábláink változatos talajviszonyokkal bírnak, Kiskunhalas térségében a könnyű homoktalajtól a réti csernozjomig szinte minden talajtípus és kötöttség előfordul. A földjeink 16-28 aranykorona közöttiek, az éves csapadék ezen a területen rendszerint kevesebb, mint a megye déli és nyugati részén.

A növények kelését, kezdeti fejlődését mindig figyelemmel kísértem, hiszen már itt eldőlhet a leendő termés sorsa. Gyakorta gondot okozott őszi kalászosokban az évjáratonként eltérő mértékű tőszámcsökkenés az őszi keléshez képest. Az őszi állománysűrűségünk sokszor jobb volt, mint amit tavasszal láttunk.

Először a fajták eltérő bokrosodási hajlamára gondoltam, de a növényeket kiszedve kiderült, hogy a bokrosodás jó, inkább egyes tövek hiányoztak. A tél során megritkult az állomány. A biztos megoldásra közel 20 évet kellett várnom. 2007 tavaszán az egyik 50 hektáros őszi árpa vetés közel 20%-a tavaszra teljesen eltűnt. A probléma okát már korábban is kerestük kollegákkal, növényvédő állomási felügyelővel, de nem találtunk semmit. Ebben az évben a jelentős hiány miatt a területet felszántottuk és bevetettük kukoricával. A kelés után a kukorica is gyengén, betegesen fejlődött. A gyökerénél megtaláltuk a tettest, a drótférget.
Korábban meghagytuk a ritkás őszi vetéseket és nem vizsgáltuk a talajt a szárbaindulást követően. A korai szemlék idején a kártevők, a drótférgek még a mélyben pihentek.



Ebben az évben került forgalomba a Cruiser-Dividend csávázószer csomag. A gyártó képviselőjének javaslatára ezen az őszön már Cruiser 350 FS csávázószerrel - amely napraforgóban már jól szerepelt - csáváztuk az őszi kalászosainkat. Akkoriban ez hektáronként 9-10 000 Ft költséget jelentett, de az állományaink többé nem ritkultak ki tavaszra, és az árpa esetében elmaradt az őszi vírusfertőzés is.

Amikor megjelent a Celest Top, áttértünk erre a gyári kombinációra. Ez a formuláció amellett, hogy olcsóbb volt az eredeti csomagnál, a Dividend és a Cruiser mellett tartalmazott még egy gombaölő hatóanyagot is. Az árcsökkentés után minden évben az összes kalászos területünk - közel 500 ha - vetőmagját ezzel csávázzuk. Tapasztalatom szerint az elvetett 80-85 szem/fm-ből 140-150 kalász fejlődik. A termésátlagaink a gyengébb adottságú tábláink ellenére is 50-55 q/ha körül alakulnak.

A területünkön felváltva termesztünk őszi kalászost és silókukoricát. Gondolkodtunk a kukorica rovarölő szeres csávázásán is, de mivel drótféreg kártételt az elmúlt időszakban nem tapasztaltunk benne, nem költöttünk rá. Az őszi kalászosainkban alkalmazott tiametoxam hatóanyag úgy tűnik, megoldja a kukoricában is a drótféreg problémát.


Csanádi Lajos
Kiskunhalas, egyéni gazdálkodó