Az adózás és az agráröröklés megújítása is várható – mit ígér a szaktárca a gazdáknak 2020-ra?
A támogatáspolitika tekintetében kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a magyar gazdák 2020-ban. Az új év fókuszába a talajvédelmet és a generációváltást állítja az Agrárminisztérium. Nagy feladata lesz a közös agrárpolitika tető alá hozása is – mondta Feldman Zsolt az Agroinformnak.

Nyolc százalékkal nőhet a minimálbér 2020-ban
Várhatóan nem kötnek új megállapodást a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek, így jövőre is nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege a 2018 végén megkötött, kétéves egyezség értelmében.

Figyelem! Kedvező változások a fiatalgazda-támogatások jogszabályaiban!
Két fontos módosítás lép életbe a 2014-ben és a 2015-ben megjelent, a fiatal gazdák támogatásáról szóló rendeletekben.

kép

fotó: Shutterstock

Forradalmi módszer a génszerkesztés és a precíziós nemesítés terén
Napjainkban fontos kérdés, hogy hogyan lehet felhasználni a génszerkesztésben rejlő lehetőségeket az életünk különböző területein, figyelembe véve a módszerben a vele járó veszélyeket és bizonytalansági tényezőket is. Egyre több hírt hallani arról, hogy a tudósok a génszerkesztés módszerének alkalmazásával áttöréseket értek el.

Karácsonyi gondolatok egy kisgazdaságból
Az ünnepi időszakban sok finomságot készítünk a saját gazdaságunkban termelt alapanyagokból. Karácsonyi vacsora báránysülttel, szilveszteri menü friss sertéspecsenyével... El sem tudjuk képzelni a szépen megterített asztalt más ételekkel, mint amit a szüleinktől láttunk és amit mi is a gyermekeink elé teszünk. De vajon mi volt az ára annak, hogy a báránysültet vagy a sertéspecsenyét szépen feltálaljuk? Volt aszály vagy más káresemény, és végül sikerült eredményesen betakarítani a termést? Megérte elvetni, egy éven át dolgozni, majd learatni?

XI. Kukorica Termésverseny eredményei és díjazottjai
A Magyar Kukorica Klub Egyesület célja a Termésverseny kiírásával, hogy rávilágítson a hazai és a környező országokban folytatott kukoricatermesztés lehetőségeire, népszerűsítse és elterjessze a legeredményesebb termesztési módszereket, hozzájáruljon a vidéki élet és a mezőgazdasági tevékenység jobb megismeréséhez, tekintélyének emeléséhez. Íme, az idei év eredményei és díjazottjai.

kukorica

Az országos díjak eredeti kukoricacsövek alapján készült, bronzból öntött szobrok, a szintén bronz borítólevelek kézi ötvösmunka nyomán készültek (Alkotó: Dvorszky László) – fotó: Magyar Kukorica Klub

41,44 t/ha – Hatalmas rekord született az amerikai kukoricatermesztők versenyén!
Az USA-ban ebben az évben ötvenötödik alkalommal rendezték meg az ország kukoricatermesztőinek versenyét, ahol bámulatos eredmények születtek.

Miért szükséges az öntözővizek vas- és mangántartalmát mérni?
Napjainkban az árutermelő zöldségtermesztő gazdaságokban – úgy a kisüzemekben, mint a nagyobb felületen gazdálkodók esetében – általánosnak mondható az úgynevezett mikroöntözés, annak is a csepegtetős változata. A mangán és a vas azonban kétféle formában is egészen speciális eltömődési veszélyt jelent az öntözőrendszerre.

Bemutatunk egy sikeres magyar agrárvállalkozást
A hazai állattartásnak folyamatos fejlesztésekre és hatékonyságnövelésre van szüksége; ezeket az alapvetően technológiai lépéseket és biológiai igényeket csak az azokhoz pontosan illeszkedő, precíziós takarmányozással lehet valóban hatékonnyá tenni.

kép

A hazai állattartó szektornak folyamatos fejlesztésre és a hatékonyság növelésére van szüksége – fotó: UBM

Jelentős változások az ASP miatti kockázati besorolásban
A Szakértői Csoport december 19-ei ülésén megfogalmazott javaslata alapján az országos főállatorvos minden alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységénél közepes fokozatúra módosította a kockázati besorolást. Az intézkedés célja a fertőzés terjedésének lassítása és a vaddisznóállományok hatékonyabb gyérítése a még mentes területeken.

Nyilvános az országos kukoricakísérlet eredménye
Tíz helyszínen összesen 39 kukoricahibridet teszteltek az elmúlt hónapokban a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A gazdálkodók számára kézzelfogható segítséget nyújtó, tizenharmadik alkalommal megvalósított felmérés eredményeiről egy részletes összefoglaló kiadvány is készült.