Dr. Antal József kapta meg a Márton József Díjat. A fenntartható mezőgazdaság szakértőjeként ismert, innovatív és környezetkímélő mikrobiolgiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. tavaly azzal a céllal hozta létre ezt a mértékadó díjat, hogy megtisztelje és elismerje az ágazat legjelentősebb, meghatározó szakembereit, akik példamutató munkájukkal elősegítették az agrárium fejlődését, tudományos és társadalmi fontosságának előtérbe helyezését.

Példamutató

Ünnepélyes keretek között másod ízben adták át 2014. június 12-én a „MÁRTON JÓZSEF DÍJ a fenntartható Magyar Mezőgazdaság Szolgálatáért” elismerést, amelyet minden évben egy olyan kiváló agrárszakember kap meg, aki a felkért szakértői zsűri véleménye alapján a legtöbbet tett a fenntartható mezőgazdaság szolgálatáért. 2014-ben a díjat dr. Antal József professor emeritus nyerte el.

A fenntartható mezőgazdaság szakértője, az innovatív és környezetkímélő mikrobiológiai termékeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. 2013-ban azzal a céllal hozta létre ezt a mértékadó díjat, hogy az iparág azon szakembereit tisztelje meg és ismerje el, akik példamutató munkájukkal elősegítették a hazai agrárium fejlődését, tudományos és társadalmi fontosságának előtérbe helyezését.

Az eseményen a díjazott kiválasztásának folyamatát Dr. Oláh István, a MAG kutatás szakfolyóirat szerkesztője ismertette, aki méltatta az idei díjazottat és bemutatta a felkért szakmai zsűri többi tagját is: dr. Árendás Tamást (MTA ATK), dr. Árvay Gyulát (PTE TIK KTI), dr. Bódis Lászlót (Agrofórum), Daoda Zoltánt (AGRO.bio), dr. Gyuricza Csabát (SZIE MKK), dr. Inczédy Pétert (Agroinform), dr. Németh Tamást (SZIE MKK), dr. Polgár Zsoltot (Burgonyakutatási Központ), Szépe Ferencet és Vértes Tímeát (Vidékfejlesztési Minisztérium). A díj egyik legfontosabb értéke, hogy annak odaítéléséről a mezőgazdaságot jól ismerő, kiváló hazai szakemberekből álló kör dönt, akik reprezentálják az agrárigazgatás, a mezőgazdasági felsőoktatás, kutatás-fejlesztés és szakújságírás területeit.

A díj

A Márton József díj a természeti erőforrások megőrzéséért elkötelezett szakemberek elismerése, egyúttal tisztelgés a társaság tíz éve elhunyt alapítója, első ügyvezetője – egy kiváló ember és kiváló  szakember – emléke előtt.

Az első, 2013-as Márton József díjat prof. dr. Nagy Bálint, nyugalmazott egyetemi tanár kapta, aki Márton József jó barátja és szakmai harcostársa volt. Dr. Antal Józsefnek Márton Balázs, a cég ügyvezető igazgatója adta át az édesapjáról elnevezett életműdíjat, amely egy különleges, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi, kifejezetten az alapító agrárcég felkérésére, a díjazott számára készített, „arany kalászok” motívummal ékesített díszvázája.

Emellett a díjazott 100 liter – vagyis 100 hektár termőföldre elegendő – BactoFil (baktériumtrágya) termék árának megfelelő összegben (ez évben 800 000 forintban) részesül.

AGRO.bio Hungary Kft

A 2001-ben alapított, magyar tulajdonban lévő AGRO.bio Hungary Kft. a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén nyújt innovatív, komplex mikrobiológiai megoldásokat, amelyek természetes módon biztosítják a talajok tápanyag szolgáltató képességét és javítják termékenységét.

A fenntartható mezőgazdaság iránt elkötelezett cég 15 éves kutató-fejlesztő munka során, magyar mikrobiológusok bevonásával kifejlesztette a BactoFil (baktériumtrágya) termékcsaládot. A piacvezető szerkezetjavító készítmény szabadalma 42 országban van bejelentve és 2013-ban a II. FMCG Greennovációs Nagydíj Greennovatív Termék kategóriájának győztese lett, elnyerte a MagyarBrands elismerést és a Magyar Termék Nagydíjat. Az AGRO.bio 2014-ben a nemzetközileg is elismert minősítést, az „AA” Bisnode tanúsítványt szerezte meg és ezzel Magyarország vállalkozásainak legjobb és legmegbízhatóbb 1,75%-ába került. A cég ugyancsak 2014-ben a minőségi márkaépítésért elnyerte a Business Superbrands címet.

A BactoFil technológia alkalmazásával lassítható, megállítható a talajpusztulás, és annak szigorú betartásával néhány év alatt talajszerkezet javulás is elérhető. A hazai talajbaktérium értékesítés közel felét a cég termékei adják. A társaság a Syngenta (a világ vezető mezőgazdasági vállalata) 2014 januárjában indult ContivoTM elnevezésű programjának stratégiai partnere, valamint a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) egyik főtámogatója.