A törvényjavaslat betiltaná a sörgyár és a vendéglátóhely által kötött kizárólagos szerződéseket, amely korlátozza a vendéglátóhelyen belül a márkák közötti versenyt. A kormányzati kommunikáció szerint ez a szabályozás rendezné a Magyarországon forgalmazott sörök piacát, segítené a kis kézműves gyártókat, hogy termékeik a helyi vagy akár az országos piacra is eljuthassanak.

A törvényjavaslat jelentősen felforgatná a Magyarországon forgalmazott sörök piacát – fotó: Pixabay

A jogszabály 20 százalékos piaci részt biztosítana a kisebb főzdéknek, míg a nagy sörgyáraknak 80 százalékkal kellene beérniük. Ezt azonban csak a multik csapolt sör értékesítésére vetítenék le, ami tavaly 558 ezer hektoliter volt – írja a Világgazdaság.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke, a lapnak elmondta, 3 százalékos mostani részesedésük már, azzal megduplázható, ha teljesen kihasználhatják a gyártókapacitásaikat. Jelenleg ugyanis a hazai főzdék csak a nyári hónapokban érik el a kapacitásaik 90-100 százalékát. Az év többi részében már az 50-60 százalékos arány is jónak mondható.

Következő lépésként az elnök szerint az így akár már 6 százalékos országos piaci részesedés 12 százalékosra ugrana kapacitásbővítéssel és technológiafejlesztéssel, vagy akár pénzügyi befektetőkkel is, ha addigra valóban szabaddá válik a piac.