A hajdina szálastakarmányként való hasznosítása
Bár a hajdinát többnyire a magjáért termesztik, az amerikai Cornell Egyetem szakértői szerint ez az utóbbi időben elhanyagolt növény szénaalapanyagként is jól hasznosítható.

A szakmaiság jól ötvöződött a könnyed kikapcsolódással a Szentlőrinci Gazdanapokon
Az augusztus első hétvégéjén megtartott Szentlőrinci Gazdanapok – amelynek díszvendége ez alkalommal Székelyföld volt – a szeszélyes időjárás ellenére az elmúlt esztendőnél is több látogatót vonzott.

Az intenzív gazdaságok mellett a mostohább körülmények között gazdálkodók is találnak fajtát a kínálatban
Az Isterra Magyarország Kft. kizárólagos forgalmazója a Florimond Desprez cég által nemesített fajtáknak. Kínálatukban megtalálják a legfontosabb őszi búza mellett az őszi árpát, durum búzát, tritikálét, valamint a tavaszi és őszi sörárpákat.

Mercosur-megállapodás: szigorú kontrollt vár el a szakma
Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.

szarvasmarha

Az EU-ban elsősorban az agrárium szereplői fejezték ki aggodalmukat – fotó: Shutterstock

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban
Az AgroStratéga 2019-ben már nyolcadik alkalommal indítja útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók, cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére
Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Vegyszeres védelem nélkül: harmadik út, vagyis a hagyományos és a bio között
A Hohenheimi Egyetem kutatói, több más német kutatóhellyel együttműködve, olyan módszerek kidolgozásán dolgoznak, amelyek csaknem teljesen lemondanak a mérgező növényvédő szerek használatáról, annál inkább támaszkodnak viszont a műtrágyákra.

növényvédő szer

A fogyasztók többsége idegenkedik a mérgező vegyszerektől.

A változatos összetételű másodvetések javítják a fővetés helyzetét
A Német Saatveredelung Társaság (DSV) a közelmúltban beszámolt a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által kidolgozott „CATCHY" 9 éven át, különböző vetésforgókban kipróbált talajkutatási program eredményeiről.

Rájöttek, hogyan növelhető a szója terméshozama műtrágya nélkül
Az amerikai Purdue Egyetem kutatói Jianxin Ma professzor irányításával megállapították, hogy a szójanövény termése elméletileg jelentősen növelhető a növény gyökereivel szimbiózisban élő nitrifikálóbaktérium-csomók számának szabályozásával.

Növényvédelmi előrejelzés: Erősödik a szőlőperonoszpóra!
A múlt héten megkaptunk (majdnem) mindent, mit a növénytermesztők óhajtottak – esőt, az ország északkeleti tájegységében akár 40-60 mm-t is, a Balaton környékén és az attól délre eső területeken 20-40 mm mennyiségben, valamint egy kis enyhülést a forróságban. Mi várható ezen a héten? Az Agroinform.hu 2019. évi 34. heti növényvédelmi előrejelzése.

szőlő

Friss peronoszpóra-levéltünet – fotó: Agroinform.hu

Ezekre az árakra számíthatnak idén az almatermelők
Az almaszezon kezdetének közeledtével a FruitVeB a várható termésmennyiséget és -minőséget, valamint a piaci várakozásokat, kilátásokat értékelte hazai és nemzetközi szinten.

Az olcsó ukrán kukorica elárasztja a piacot
A világ takarmánycélú búzafelhasználása rekordmagasságba emelkedik ebben a szezonban, a kukorica piacán viszont az alacsony ukrán árak megnehezítik a magyar termékfelesleg exportra értékesítését.

A brit miniszterelnök a génmódosított növények legalizálását szorgalmazza
Boris Johnson, újonnan megválasztott brit miniszterelnök a hivatalba lépése utáni első beszédében kifejtette, hogy a Brexit után – az EU szabályozásával ellentétben – legalizálni kell a génmódosított növények termesztését.

kép

A biotechnológia „eredeti és izgalmas megoldásokat” kínál.

Újabb támogatásra repülhetnek rá a méhészek
Az új magyar méhészeti nemzeti program az előző ciklushoz képest több mint 20 százalékos többlettámogatást tesz lehetővé a következő három évre, közel 6 milliárd forint együttes hazai és uniós forráskerettel.

Öntözésberuházási 1x1 gazdáknak: így küzdjünk meg a „papírmunkákkal”!
Pontról pontra elmondjuk, mik a lépések öntözési beruházás esetén: hivatali tennivalók az előkészítéstől kezdve a tervezési-kivitelezési munkákon át az üzemeltetésig.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.