A kényszerű gyakorlat különösen igénybe veszi a tápanyaggal gyengén ellátott földeket, főként extrém időjárási viszonyok között, továbbá számos növény-egészségügyi problémát is felvet. Emellett még a szerves trágyázás (és általában a szervesanyag-pótlás) hiánya is nehezíti a talaj termékenységének szinten tartását, javítását. Rossz talajerőben lévő földeken pedig a legjobb technikával és a legmagasabb genetikai értékű vetőmagokkal sem lehet jó eredményeket elérni.

A kultúrnövények biztonságosabb és nyereségesebb termesztését elősegítő, azt megalapozó köztesnövények gyakorlati haszna bizonyíthatóan nagy. A vegetációs időszakban elveszik a gyomnövények életterét, zöldtrágyaként talajba forgatva pedig növelik annak szervesanyag-tartalmát. Gyökérzetük révén részt vesznek a talajélet fenntartásában vagy megteremtésében, valamint a talajszerkezet és ezzel a vízháztartás javításában, így a talajművelést egyszerűbbé, olcsóbbá teszik. A termesztésükre fordított összegek persze nem azonnal, hanem egy termesztési cikluson keresztül térülnek meg és kamatoznak. Mérséklődnek a művelési költségek, kevesebb művelet szükséges a talajmunkákhoz, a magágy készítéséhez. Fokozatosan visszaszorulnak a gyomok a területről, és ezzel jelentősen csökkennek a növényvédelmi kiadások. A magasabb szervesanyag-tartalomnak köszönhetően javul a talaj vízgazdálkodása, így jobbak a terméskilátások még a szárazabb évjáratokban is. Az elővetemény-hatás és a zöldtrágyázás előnyeit természetesen jelzik a mintegy 10–15%-kal növekvő terméseredmények is. A köztesnövények számos előnyét tehát komplexen kell értékelni, mivel döntő mértékben járulnak hozzá a magas színvonalú növénytermesztés hatékony és környezetbarát megvalósulásához. Ezáltal nem csak a legintenzívebb és az eróziónak erősen kitett termőhelyeken szerepelnek a vetésforgó biztos, visszatérő elemeként. Az aktuális támogatási programok mellett korszerű, új fajtáink is megteremtik a lehetőségét annak, hogy a talajok biológiai aktivitását növelve támogassuk a növénytermesztés színvonalának javítását és a fenntartható gazdálkodást.

A köztesnövények célzott alkalmazása a talajok termőképességének növelése mellett lehetővé teszi a kórokozók és kártevők elleni hatékonyabb védekezést is.

A köztes / zöldtrágya növények használatának előnyei:
•    Védelem a talajbetegségek és a fonálférgek ellen,
•    javuló humuszmérleg a magas szervesanyag-tartalmuknak köszönhetően,
•    talajvédelem a szél- és vízeróziótól egyaránt,
•    javul a talajok nitrogénmegkötő-képessége, a kimosódás veszélye csökken,
•    aktivizálódik a talajélet, javul a talajszerkezet,
•    alternatív takarmányforrás.

Blum Zoltán
ügyvezető igazgató
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu