A nagyobb testű kártevők közül leggyakrabban a pajorok, drótférgek, illetve a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni.A növények föld alatti részétrágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A zöldségnövények mellett, a gyümölcsfák gyökerei is gyakori célpontjai a talajlakó kártevőknek, ezért ne feledkezzünk meg azok védelméről sem!

Rovarkártevők elleni talajfertőtlenítésre kiválóan alkalmas a FORCE 1.5 G talajfertőtlenítőszer. A FORCE 1,5 G gázhatású készítmény, a rovarok a bőrszövetükön és az idegvégződésükön keresztül veszik fel a szert, ezt követően táplálkozásukat befejezik, majd elpusztulnak. Gázhatásának köszönhetően erős riasztó hatása van a tojásrakásra készülők áposzta-, hagyma- és viráglegyekre is. A FORCE 1,5 G a különböző növények magvaival, vagy gyökereivel érintkezve nem fitotoxikus, nem okoz perzselést,a csírázást és a gyökérnövekedést nem befolyásolja! A kezelés során biztosítani kell a kiszórt granulátumtalajjal történő teljes fedettségét. A FORCE 1.5 G a kiskert tulajdonosok ideális talajfertőtlenítőszere, mivel 0,5kg és 5 kg-os kiszerelésben is kapható a gazdaboltokban.

Teljeskörű palántavédelem: Actara talajon keresztül !

Az Actara a gyökérzeten keresztül is bejut a növénybe, jól szállítódik csúcsirányba,ezáltal teljes körű és hosszan tartó belsővédelmet nyújt a fiatal hajtásoknak is. Az Actara-nak ezt a tulajdonságát, elsősorban a fiatal – rovarkártételnek fokozottan kitett – palánták védelmére használhatjuk ki. Előnye, hogy a palántákat közvetlen és célzott védelemben részesíthetjük szívó-,és rágó rovarkártevők ellen (pl.: levéltetvek,földibolhák stb.), ami hatékonyabb és hosszabb hatást eredményez. Az Actara két különböző technológiában is alkalmazható paprika, paradicsom, uborka és káposztafélék palántáinak védelmére.

Bemártásos technológia:
Alkalmazása: Készítsünk 0,1–0,2%-os Actara oldatot, majd a palántákat tálcával együtt mártsuk bele a tápkockák teljes átnedvesedéséig. A palánták bemártásakor és kiültetésekor fokozottan ügyeljünk a munkavédelmi és egészségügyi előírások maradéktalan betartására!

Beöntözéses technológia:
A beöntözéses technológiával a kiültetett,még érzékeny palántáknak megelőző védelmetbizto  s  íthatunk a levéltetvek támadásával szemben. Előnye, hogy a kezelés a palánták kiültetését követően, a beöntözéssel egy menetben is elvégezhető.

Alkalmazása:
A kiültetett palántákat öntözzük be tövenként 80-100 ml permetlével úgy, hogy 1 hektár felületre 400 g Actara kerüljön. A kijuttatandó permetlé töménységét az 1 hektárra kiültetendő növények száma és a tövenkénti permetlé-mennyiség alapján szükséges meghatározni. Az Actara oldatot a tápoldatozáshoz, illetve az öntözéshez használt csepegtető öntözőrendszeren keresztül is kijuttathatjuk. Az egyik legkorábban veszélyeztetett gyümölcsfajunk az őszibarack. Korai fakadásának köszönhetően a kórokozók hamar megtámadják. Őszibarackosaink egyik legnagyobb ellensége a tafrinás levélfodrosodás, vagy ahogyan szemléletesen régen nevezték,  a dérharmat. A rügypattanás előtti rezes lemosó permetezés elengedhetetlen fontosságú a fertőzések megakadályozására.

Az első zöld levélkék megjelenésekor már feltétlenül védekezni kell olyan nagy hatékonyságú felszívódó szerrel, mint a SCORE. A SCORE éppen azt tudja, amire ekkor szükségünk van. Felszívódik a fertőzésre igen érzékeny zöld növényi részekbe és ott belülről véd. Hatása független az időjárástól és a csapadéktól, hidegtől. A fakadást követően a fiatal zöld részek védelmére legalább két SCORE-os kezelésre van  szükség. Az elsőt akkor adjuk,amikor a csúcsrügy 1-1,5 cm-re kizöldült, a másodikat 8 nappal később. Ez a három feltétlenül fontos kezelés 2 hetes védelmet biztosít a termesztő biztonságát szolgálva,a legkritikusabb periódusban.

Az almavarasodás és a csonthéjasok moníliás betegsége szintén komoly termésveszteséget okoz évről évre. Mindkét gomba fertőző képletei már a vegetációs időszak előtt szóródik, korán elindítva a fertőzéseket.A védelmet az is nehezíti, hogy ebben az időszakban általában nagy a hőingadozás;a nappali felmelegedést gyors éjszakai lehülés követi. Ezért biztos védelmet csak olyan gombaölő szerrel érhetünk el, melynek hatékonysága független az időszakra jellemző szélsőséges hőingadozásoktól és az alacsony hőmérséklettől.

Ilyen gombaölőszer a Chorus! A Chorus egyedülálló tulajdonsága,hogy más hatóanyagú szerekkel ellentétben hatékonyságát alacsony, fagypont körüli hőmérsékleten is megőrzi. A Chorus-t egérfül állapottól (alma)illetve fehérbimbós állapottól (meggy)a virágzás végéig 7-8 naponként, 2-4 alkalommal javasoljuk használni. Dózis: 4 g/10 l víz. A hőmérséklet emelkedésével a virágzásutáni időszakban, az almánál váltsunka SCORE-ra, csonthéjasoknál pedig a TOPAS-ra, mindkét szer felszívódik, hosszú hatástartamú és jelentős kuratív (gyógyító)hatással is rendelkezik. A TOPAS lisztharmattal szemben is hatékony védelmet biztosít! Dózis: Score : 2,5 ml/10 l víz, Topas : 5 ml/10 l víz. A fent említett készítmények gazdaboltokban megvásárolhatóak, akár kis kiszerelésben (ampullás, tasakos) is!

Forrai Ákos
Syngenta Kft.