Egy német szakértői vizsgálat kimutatta, hogy az élelmiszer-pazarlás egyben energiapazarlást is jelent, mivel a szemétre dobott élelmiszerek révén egyedül Bajorországban évente 100 millió euró energiaköltség (az EU szintjén pedig ennek a sokszorosa) semmisül meg – írja a top.agrar, német hírportál.

Ezért Helmut Brunner, bajor tartományi agrárminiszter egy évvel ezelőtt életre hívta a „Megmentjük az élelmiszereket“ Egyesülést, amelynek célja az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása elsősorban

a társadalmi érzékenység felkeltése és a veszteségek tudatosítása révén.

A miniszter ez év október 17-én megadta a startjelet az intézkedéscsomag beindításához. Az akcióban az „élelmiszer-mentő“ igazolvánnyal ellátott iskolásgyerekektől kezdve az élelmiszer termelők, raktározók, kereskedők és fogyasztók, valamint karitatív szervezetek egyaránt részt vesznek.

élelmiszer-pazarlás

Az egyesülés célja tudatosítani a fejekben a veszteségeket – fotó: Shutterstock

Azt szeretnék elérni, hogy az élelmiszer-termelési lánc valamennyi szereplője – a „szántóföldtől a tányérig“ – nagyobb felelősséget érezzen a komoly ráfordításokkal előállított, emberi fogyasztásra szánt termékek iránt, jobban megbecsülje, és kíméletesebben kezelje azokat. Az Egyesülés számításai szerint évente

1,3 millió tonna élelmiszert lehetne megmenteni,

és egy nagyváros teljes fogyasztásának megfelelő (kereken 4.000 gigawattóra) energiát megtakarítani.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmada megy veszendőbe. Magyarországon pedig évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban. Ez nemcsak a családoknak jelent veszteséget, de komoly környezetterhelést okoz megtermelése és megsemmisítése is.

Hazánkban is szükség lenne egy, a bajor egyesüléshez hasonló kezdeményezésre, mivel a probléma kezeléséhez arra van szükség, hogy az emberek személyes felelősséget érezzenek a pazarlás megakadályozása iránt.