A fogyasztóvédelmi szakemberek a decemberi ellenőrzéseik során több mint száz karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást, de mindössze csak huszonegy árusnál találtak hiányosságot. Ezzel szemben az ünnepi időszakban az online és a hagyományos üzletek nagyobb hibaszázalékkal dolgoztak. A kereskedők összesen több mint 2,5 millió forint bírság kiszabására szolgáltattak okot - ismertette az eredményeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM).

karácsonyi vásár

A szakemberek több mint száz karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást — fotó: pixabay.com

A fényfüzérek kifogásolási aránya háromnegyedes maradt, a világító műfenyők ezzel szemben jellemzően biztonságosak voltak

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei fokozottan ellenőrizték az állandó és alkalmi árusítóhelyeket, az advent és a szilveszter keresett termékeit november végétől az év utolsó napjáig. Az ITM által elrendelt és koordinált hagyományos akció ezúttal is a magyar családok nyugodt készülődését, békés ünnepre hangolódását szolgálta - írták a közleményben.

A közterületi értékesítésnek szűkre szabott a termékköre

Főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig, vattacukorig. E sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye vagy kolbász, hurka is. Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a megelőző húsz napban az ünneppel összefüggő termékek, dísztárgyak, nemesfémből készült ékszerek is árusíthatók utcán.


A karácsonyi vásárokban kevesebb hiányosságot találtak

A fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken kevésszer szembesült hiányosságokkal a karácsonyi vásárokban. A kormányhivatalok munkatársai országszerte 109 helyszínen fordultak meg. Huszonegy próbavásárlásnál tapasztalták, hogy az eladási vagy egységárat nem tüntette fel, a mérleg hitelességét nem tudta igazolni a kereskedő.

A kereskedelmi egységekben leginkább az egységár feltüntetésével volt probléma — fotó: pixabay.com

Kétszáz kereskedelmi egységben találtak jogsértéseket

A közlemény tájékoztatott arról is, hogy a szakemberek a fokozott ellenőrzés részeként a karácsonyi kitelepülések mellett több mint 650 állandó üzletet is felkerestek. Mintegy 200 kereskedelmi egységben tártak fel kisebb-nagyobb jogsértéseket, főként az egységár feltüntetésével kapcsolatban.

A tapasztalatok szerint még mindig a napi cikkeket értékesítő boltok (pl. pékségek, hús-hentesáru vagy zöldség-gyümölcs üzletek, piacok) mulasztanak gyakrabban. Gyengébb teljesítményükbe a gyorsabban cserélődő árukészlet is belejátszhat.

Az akciós árak jelölésénél lényeges javulást tapasztaltak

Pozitív fejlemény, hogy az akciós árak jelölésének 2020-ban még 10 százalékos kifogásolási aránya tavaly megfeleződött. Az idén nyárra hatályba lépő szabálymódosítástól e területen további előrelépés várható - hangsúlyozta az ITM.

A fényfüzéreket is vizsgálták — fotó: pixabay.com

Huszonöt díszkivilágításra használt eszköz egyszerre volt áramütés-, és tűzveszélyes

A karácsonyi fényfüzérek és más díszvilágítási eszközök laboratóriumi vizsgálattal megtámogatott szemléjét is december végével zárta le a hatóság. Összesen negyvenféle égősor, hópehely, csillag vagy rénszarvas formájú fényforrás közül harmincegy típus használata bizonyult kockázatosnak.

Huszonöt produktum egyszerre áramütés- és tűzveszélyes, a biztonsági követelményeknek meg nem felelő árucikkeket kivonják a forgalomból. Harmincötezer fényfüzért már a vámhatáron feltartóztattak. A félidős összegzéshez képest újdonság, hogy a laborban tizenöt világító műfenyőt is próbára tettek, egyetlen egy nem vette az akadályt.

Az ITM rendszeres vizsgálatokkal védi a magyar vásárlókat

A termékellenőrzés részletes eredményei a Fogyasztóvédelmi portálról letölthető táblázatban böngészhetők. A kerülendő bóvli leginkább arról ismerhető fel, hogy nem szerepel rajta a gyártó és importáló neve vagy védjegye, azonosító jele, nincs típus- vagy modellszáma, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés - közölték.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az Innovációs és Technológiai Minisztérium egész évben állandó jelenléttel, rendszeres vizsgálatokkal védi a magyar vásárlókat. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, veszélyes termékek kiszűrése érdekében a fogyasztóvédelem 2022-ben is gondoskodik a már megszokott szezonális ellenőrzésekről.